Насловна Вијести Лавров: Зеленски тежи томе да изазове сукоб Русије и НАТО-а

Лавров: Зеленски тежи томе да изазове сукоб Русије и НАТО-а

21
0

Предсједник Украјине Владимир Зеленски тежи томе да изазове сукоб Русије и НАТО-а, оцијенио је данас министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

– Мало је био груб према својим менторима, оптуживао их за неделовање. А ја се питам: ако се толико изнервирао што се НАТО није заложио за њега као што се надао, значи да се ипак надао да ће сукоб бити решен увлачењем НАТО-а у цијелу ову причу, а не преговирима. Испада да он ипак тежи томе да изазове сукоб – рекао је Сергеј Лавров, оцјењујући да сталне огорчене изјаве предсједника Украјине не уливају оптимизам.

Шеф руске дипломатије је оцијенио да милитаристички жар Зеленског говори о томе да му нису потребни преговори с Русијом и додао да се нада да ће се то промијенити.

Према ријечима Лаврова, делегација Украјине стално измишља изговоре за одлагање сваке сљедеће рунде преговора с Русијом.

– Руски преговарачи чекају макар некакву информацију с украјинске стране, као и током прве двије рунде. Ситуација изгледа прилично чудно, као да су сви заинтересовани за постизање што бржег могућег договора о томе како да се све потпуно регулише. С друге стране, требало би да је највише заинтересована украјинска страна, која стално измишља изговоре да одложи почетак новог састанка – рекао је Лавров и додао да Москва још није добила рокове за нову рунду преговора с Кијевом.

Према ријечима Лаврова, Русија провјерава информације о томе да власти Херсона одбијају да приме хуманитарну помоћ.

– Постоје информације из града Херсона – када се отворио хуманитарни коридор наши представници Министарства за ванредне ситуације, који су отпутовали тамо да помогну цивилима да се евакуишу, хтјели су да доставе тамо хуманитарну помоћ. Сада провјеравамо информацију о томе да су власти Херсона, наводно, одбиле да приме ту хуманитарну помоћ – рекао је Лавров.

Он је додао да је то саопштење неопходно провјерити, јер оно веома подсјећа на манир кијевског режима који се руководи искључиво идејама јачања сукоба и напетости у “кључу русофобије“ и којем је судбина цивила, укључујући иностране студенте, на посљедњем мјесту.

– Русија је од самог почетка операције дала до знања да је спремна да омогући хуманитарне коридоре, како за цивиле из одређених насеља, тако и за странце који су се у то вријеме нашли на територији Украјине – рекао је Лавров након разговора с министром иностраних послова Киргизије Русланом Казбакајевом.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текстПарастос борцима сарајевског ратишта (ФОТО)
Сљедећи текстВулин: МУП мора бити спреман да заштити српски народ и Србију