Насловна Вијести Република Српска Лукач: Лаж о пописивању Бошњака, полиција ради класичан посао

Лукач: Лаж о пописивању Бошњака, полиција ради класичан посао

141
0

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да није истина да ово министарство пописује припаднике Оружаних снага БиХ и безбједносних агенција искључиво бошњачке националности.

„Ријеч је о класичном полицијском послу који раде све полиције свијета у својим безбједносним секторима. Постоје вође сектора који су задужени да располажу са свим информацијама, од тога ко станује у његовом сектору, ко шта ради, нарочито људи који су запослени у републичким или државним институцијама“, рекао је Лукач синоћ за РТРС.

Он је напоменуо и да то не важи само за припаднике Оружаних снага БиХ и безбједносних агенција бошњачке националности, већ за све у Републици Српској.

Према његовим ријечима, ти људи могу да помогну Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске у прикупљању информација о безбједносно-интересантним лицима у сектору, откривању извршилаца кривичних дјела, те било каквих дешавања која могу да наруше безбједност.

Лукач је, као примјер, навео да је у Братунцу вођа сектора који је бошњачке националности прозвао двојицу припадника Оружаних снага БиХ такође бошњачке националности како би направио евиденције у безбједносном сектору у складу са прописима и правилником МУП-а Републике Српске.

Он је рекао да је о овој теми имао састанак са министром безбједности у Савјету министара Селмом Цикотићем и објаснио му о чему је ријеч.

„Послије се укључују неки други људи на неким другим функцијама и углавном долазе из СДА и покушавају од тога да направе неку фаму“, истакао је Лукач.

Лукач је додао и да потпредсједнику Републике Српске Рамизу Салкићу смета све што је српско, изузев плате коју прима у Српској и то што га обезбјеђује и прати полиција Републике Српске.

Коментаришући наводе појединаца који пореде Украјину и БиХ, Лукач је рекао да то није реално, нити да се може повући паралела између дешавања у Украјини и БиХ.

„У БиХ се дешава политички процес, који ће имати свој епилог у политичком смислу, а никако било каквим сукобима или ратом“, навео је Лукач.

Говорећи о резултатима МУП-а, Лукач је напоменуо да је акција „Сториџ“ резултирала хапшењем више лица која се доводе у везу са шверцом наркотика, оружја и са извршењем тешких кривичних дјела, па и убистава.

„Акције су показале да имамо адекватне оперативне податке, а оне ће се у скорије вријеме наставити и даље. Заједно са Тужилаштвом спроводимо те активности које захтијевају вријеме, много је посла јер има много тога што треба да доведемо у везу са лицима која су стварно била укључена у те акције“, појаснио је Лукач.

Он је рекао да слиједи много посла, да ће бити урађене многе ствари које су до сада биле у „сивој зони“, истакавши да није ријешен одређен број убистава.

Лукач је нагласио да је примарни циљ и да се државне институције „очисте“ од људи који су у било каквом контакту са криминалцима, који осим новца, желе да имају моћ у земљи.

„То је једини начин да спријечимо да овдје заживи мафијашка држава, која би грађанима донијела много штете. Имамо довољно полицајаца и тужилаца спремних да се са овим проблемом изборе до краја“, нагласио је Лукач.

Када је ријеч о обиљежавању 30 година постојања и Дана полиције Републике Српске, он је навео да ће то ове године бити организовано на скроман, али и поносан начин.

„Показали смо да имамо снагу да одолимо разним изазовима, те да одржавамо безбједност у Српској на високом нивоу, али и помогнемо да таква безбједност буде у цијелој БиХ“, напоменуо је Лукач.

Према његовим ријечима, Дан полиције биће обиљежен отварањем нових објеката и садржаја у МУП-у Српске, а у највећим градовима биће одржани техничко-тактички зборови на којима ће бити приказани опрема и наоружање које користи Полиција Српске.

Он је подсјетио да је Полиција Републике Српске дала велики допринос у стварању Српске и да се то не може и неће никада заборавити јер су 782 припадника МУП-а дала животе, а више хиљада их је било рањено.

Лукач је рекао да је за МУП Републике Српске приоритет да брине о породицама тих људи, те да је за осам година мандата запослио више од 100 дјеце погинулих бораца.

ИЗВОРсрна
Претходни текстО меморандуму за изградњу аеродрома у Требињу
Сљедећи текстСрпска богатија за 30 беба