Насловна Вијести Република Српска Лукач: У БиХ више од 2000 корисника криптованих телефона и “Скај“ апликације

Лукач: У БиХ више од 2000 корисника криптованих телефона и “Скај“ апликације

229
0

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, рекао је данас да је у БиХ више од 2.000 људи користило криптоване телефоне и апликацију „Скај“ за криминалне активности и да нико од њих не може да буде заштићен.

„Сви они који су користили криптоване телефоне и `Скај` апликацију не могу бити заштићени. Предлажем им да сами дођу и да се предају, испричају шта су радили, јер ће полиција прије или касније доћи до њих“, рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Говорећи о акцији „Стаза“ коју проводи Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске у сарадњи са Тужилаштвом БиХ, Лукач је рекао да је она резултирала хапшењем 19 лица, да ће бити настављена хапшењем још већег броја лица која се баве криминалом.

„Тражили смо још пар лица која нису била доступна, јер се не налазе у БиХ, али ће за њима бити расписане потјернице и биће предмет потраге не само МУП-а Републике Српске, већ и других полиција у региону и Европи“, рекао је Лукач.

Он је навео да је МУП Републике Српске користио „Скај“ апликацију, како би добио сва сазнања о контактима и кретањима ове групе криминалаца.

Лукач је истакао да је ријеч о озбиљним криминалним групама, које раде са великим количинама дроге и огромним количинама новца, којег стичу на такав начин.

„Међу овим лицима има оних које можемо везати и за одређена убиства која су се десила у БиХ и у региону и која имају контакте са међународним криминалцима и међународним каналима за дистрибуцију опојних дрога“, рекао је Лукач.

Он каже да су у земљама гдје су највише кориштене „Скај“ апликације – Француска, Белгија и Холандија, оне и дешифроване, те да Европол располаже са тим подацима.

Говорећи о случају злостављања малољетне дјевојчице у бањалучком дому „Рада Врањешевић“, Лукач је рекао да је полиција по сазнању о томе предузела оно што је из њене надлежности, те извршила одређене провјере.

Он је навео да је полиција у складу са својим овлаштењима обавијестила тужилаштво кроз извјештај, док је тужилаштво након одређеног времена наложило даље радње које је полиција извршила.

„Видимо да то није био један случај, већ их је било више и да су се понављали више пута. Да ли су они који су први позвани да се брину о тој дјеци знали за то, да ли су адекватно реаговали и да ли постоји њихова одговорност, утврдиће се кроз даљу истрагу“, каже Лукач.

Он је рекао да ће тужилаштво одлучити о подизању оптужница против свих оних за које се утврди да имају било какву одговорност, док ће суд у свом поступку одредити какве ће бити казне.

Лукач је апеловао на грађане Републике Српске, који имају информацију или сазнања о угрожавању дјеце, а нарочито малољетника који немају родитељско старање, да о томе на вријеме обавијесте полицију.

„Полиција ће дати томе приоритет и урадити све да заштити дјецу. То је одговорност читавог друштва јер не можемо ту дјецу препустити на милост и немилост неким предаторима или педофилима“, истакао је Лукач.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстУбио супругу па са шесторо дјеце дошао у полицију да се пријави
Сљедећи текстСтановници Власенице узнемирени бошњачким ратнохушкачким снимцима