Насловна Вијести Лукашенко: У Украјини нема ниједног бјелоруског војника

Лукашенко: У Украјини нема ниједног бјелоруског војника

232
0

У Украјини нема ниједног бјелоруског војника, ни једног метка, изјавио је предсједник Белорусије Александар Лукашенко након гласања на референдуму о промјени устава.

„Тамо нема ниједног нашег војника. Јуче сам о томе рекао (председнику Француске Емануелу) Макрону. Рекао сам му тамо нема ниједног војника… ниједног бјелоруског метка“, рекао је Лукашенко.

„Русији то није потребно“, нагласио је бјелоруски лидер и додао да Русија има довољно снаге да оствари своје намјере.

Како је навео, сукоб који је избио у Украјини може се погоршати, стога се рат мора зауставити.

„Сукоб који је избио у Украјини није ништа. Вјерујте ми, знам о чему говорим. Ако се овако настави, биће много горе. И ни у једном бункеру – ни у америчком, ни у било ком другом он (Зеленски) се неће сакрити. Зато рат мора бити прекинут данас“, истакао је Лукашенко.

„Не бих то сада ни назвао ратом, то је сукоб. За дан-два – биће рат, а за три дана – покољ“, додао је он.

Предсједник је рекао да „нема рата са територије Бјелорусије“.

„Помажемо ли Русима? Наравно да помажемо! Ако дођу код нас озбиљно рањени, ми их лијечимо. И шта је лоше у томе?“, рекао је шеф државе.

Лукашенко је потврдио да су ракете лансиране са територије Бјелорусије лансиране на положаје у Украјини, али да је то био изнуђен корак.

Према ријечима бјелоруског лидера, на украјинској страни, неколико километара од границе са Белорусијом, били су распоређени ракетни батаљони спремни да за неколико минута изведу напад на руске положаје.

Коментаришући изјаву Зеленског, Лукашенко је истакао да се Белорусија увек људски односила према Украјинцима. Он је додао да је Белорусија увек помагала Украјинцима.

Председник Белорусије додао је да Кијев још нико није бомбардовао.

Он је такође позвао Украјину да буде као Белорусија и не претендује на посједовање нуклеарног оружја, како и да пристане на захтеве Русије.

„Постаните земља као Бјелорусија. Без нуклеарног оружја“, рекао је Лукашенко.

Представници украјинске елите затражили су да Лукашенко назове Зеленског и позове га на преговоре, рекао је бјелоруски лидер.

Према његовим ријечима, они су га контактирали у суботу, након чега је покушао да иницира разговор са украјинским колегом, али су успјели да га пронађу и пренесу информације из Минска тек у недјељу ујутру.

Предсједник Белорусије је додао да је у разговору са украјинском страном набројао све услове Москве и да се Кијев сложио са свим тачкама, али је потом одбио.

Према његовом мишљењу, украјинске власти треба да сједну за преговарачки сто ако желе да Украјина не изгуби субјективитет. Русија неће одустати од својих планова за Украјину, закључио је белоруски предсједник.

ИЗВОРспутник
Претходни текстСјеверна Кореја извршила ракетни тест
Сљедећи текстТрамп: Путин је паметан лидер, а наши су тако глупи