Насловна Вијести Република Српска Мајкама које не раде 206 марака мјесечно

Мајкама које не раде 206 марака мјесечно

298
0

O закону о мајци о којем се увелико говорило крајем прошле године поново би могло бити ријечи идућих дана, а од четири предложене варијанте усаглашене су двије, односно да незапослене мајке примају мјесечно 206 КМ за свако дијете, а оне које раде дупло мање.

Предсједник Републичког Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” Милован Готовац рекао је “Гласу Српске” да су са стручном службом Министарства за демографију усагласили да у изради закона о мајци буду сада двије варијанте које би дале позитивне ефекте на популациону и пронаталитетну политику Републике Српске.

– Наравно те варијанте се у каснијим фазама могу дорађивати и кориговати. Усаглашени ставови односе се на то да право на материјални додатак имају све мајке с тим да и она и дјеца морају бити резиденти Републике Српске. Тај статус не може бити формалан и дијете је дужно похађати школу у Српској – рекао је Готовац.

Према тим варијантама, незапослене мајке би имале право на мјесечну новчану накнаду у износу од 20 одсто просјечне плате у Српској за свако дијете до навршених 18 година живота. Према подацима за 2021. годину, то би био додатак од 206 марака. Оне мајке које су запослене имале би право на мјесечни додатак за свако дијете у износу  од 10 одсто од просјечне плате. То је 103 марке на основу просјечно исплаћене плате за 2021. годину.

– Овај пронаталитетни захват у виду законског рјешења коштао би Српску око 250 милиона марака годишње. Овакво законско рјешење имало би брз ефекат на грађане Српске и сматрамо да би у старту смањио одлив становништва, прије свега мајки и дјеце – казао је Готовац и додао да би предложеним мјерама било обухваћено око 164.000 породица.

Удружење “Четири плус” сматра и да све мајке које су родиле четворо и више дјеце, а које не раде и нису оствариле право на пензију са 60 година живота, имају право на пензију у висини 20 одсто просјечне плате. То је 206 марака за прошлу годину.

– Мајке које су запослене, а родиле су четворо и више дјеце која су старија од 18 година, требало би да имају право на 20 одсто просјечне плате до пензионисања. Оне које су старије од 65 година, а нису оствариле право на пензију, требало би да имају право на просјечну пензију која за прошлу годину износи 370 марака – додао је Готовац.

Даљи корак је, навео је он, формирање експертске групе.

– Чекамо премијера Српске да да зелено свјетло за формирање експертске групе – казао је Готовац.

Он је навео да су одржали многе састанке са политичким партијама те да су они подржали њихове приједлоге.

Фонд

Републичко Удружење породица са четворо и више дјеце “Четири плус” предложило је и оснивање фонда за пронаталитетну политику, који би био одвојен од стране других институција и бавио би се искључиво питањима из тог домена. Директора фонда, који би имао пет чланова, именовала би Влада Републике Српске.

ИЗВОРглас српске
Претходни текстУ Црној Гори више од 5.600 украјинских избјеглица
Сљедећи текстУ протекла три дана 31 особа позитивна на вирус корона