Насловна Магазин Култура Међународни дан кинеског језика

Међународни дан кинеског језика

130
0
Данас се обиљежава Међународни дан кинеског језика.
Тим поводом, амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг посјетиће Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву и подсјетити да је од 1946. године кинески језик је један од службених језик Уједињених нација, а од 1973. године један од радних језика ове организације.

Кинески језик је најстарији писани језик на свијету, а творцем првобитног кинеског писма сматра се Цанг Ђије.

Гостујући у „Разбудилнику“ Радија Републие Српске професорица Ли Јонг, са Конфуцијевог института у Бањалуци, говорила је о  интерсовању за учење кинеског језика и упознавање кинеске културе код нас, истичући да овај језик у свијету говори више од 850 милиона људи ван Кине. Томе доприноси и чињеница да у многим земљама постоје Конфуцијеви институти и такозване „конфучионице“, гдје многи уче кинески језик.

Такође, евидентан је и све већи број оних који своје знање провјеравају на такмичењу „Кинески мост“. То могу и полазници курсева на Конфуцијевог института у Бањалуци.

– Ја сам кратко овдје, свега четири мјесеца и све чешће ме људи на улици поздрављају на кинеском или питају како се каже „добар дан“ или „здраво“. Такође, питају како могу да науче кинески језик и мене то веома радује. Дакле, све је веће интерсовање – рекла је професорка Ли Јинг.

Недавно је на Конфуцијевом институту основан и хор, што показује да је све веће интересовање и за упознавање других сегмената кинеске културе.

Конфуцијев институт за мај припрема  изложбу  „Кад би се живот зауставио при првом сусрету“, према називу древне кинеске пјесме, а биће отворена у Банском двору у Бањалуци.

Претходни текстУ Њемачкој хришћани постали мањина
Сљедећи текстКонстракта наступа на Егзит фестивалу