Насловна Вијести Милановић: Подржаћу ХНС-ово залагање за трећи ентитет

Милановић: Подржаћу ХНС-ово залагање за трећи ентитет

151
0

Предсједник Хрватске Зоран Милановић најавио је да ће подржати Хрватски народни сабор /ХНС/ у БиХ уколико буде ишао у правцу трећег ентитета, поручивши да није идеја да Херцеговина постане дио Хрватске, већ да је ријеч о националним интересима.

„Озбиљна је ствар оно што ХНС најављује. Не бих волио да оде у том правцу. Буду ли на крају отишли у том правцу, ја ћу их подржати“, рекао је Милановић новинарима.

Милановић каже да би волио да се ситуација са реформом изборног законодавства у БиХ ријеши онако како предлаже, те поновио да је битно извршити притисак у НАТО-у како би се ово ријешило или да „високи представник то ријеши указом“.

„/Лидер СДА Бакир/ Изетбеговић је под контролом Анкаре и Истанбула. Арогантан је и ради шта хоће. Ово испада моја соло игра, али Хрвати ће на крају ићи на институционално повезивање и практички трећи ентитет. То пише у документима /ХНС-а/. Људи су за то спремни и то неће проћи без тензија“, рекао је Милановић.

Он је додао да хрватски премијер Андреј Пленковић то не разумије и да му очигледно није ни стало.

Милановић истиче да не може сам да изврши блокаду пријема Финске и Шведске у НАТО-у док Хрватима у БиХ не буде дата писана гаранцију да ће Изборни закон бити измијењен.

„Могу дати упутство амбасадору да буде против, ако Пленковић каже да буде за, онда човјек мора бити неутралан. Желимо да Хрвати остану у БиХ и то је наш интерес“, нагласио је Милановић.

Он је рекао да предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен долази наредне седмице у БиХ, оцјенивши да ће то бити „погребна забава“.

Милановић каже да ће Фон дер Лајенова за пар дана боравити у Мостару и Сарајеву, те да је то „испословао“ предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић.

„То је ваљда погребна забава. Долази подржати расписане избор од узурпатора Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ. Урсула долази на погребну забаву, да положи цвијеће на гроб“, оцијенио је Милановић и поручио да је требала доћи прије два мјесеца.

Милановић истиче да су избори у БиХ расписани по „криминалној процедури“, преносе хрватски медији.

„И сада ће доћи предсједница Европске комисије. Што? Да нам се смије?!“, оцијенио је Милановић.

Он је поновио је да ХНС спреман да иде са рјешењем које представља посебну врста самоуправе, које је изван државно-правног система БиХ.

„Лукаво је срочено и није противуставно, али ћемо имати реаговања да комадамо БиХ и да смо шовинисти. Мислим да мене људи нису доживјели као шовинисту. Можда будалу. Радије ћу бити будала за хрватске интересе“, каже Милановић.

Он је рекао да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у овом тренутку партнер и да у њему „не види опасност“.

„За мене у овом тренутку и за хрватске интересе, Додик је партнер“, каже Милановић.

Милановић је коментарисао и члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, који је како каже, „украо нешто и држи то као Паја Патак јер у случају праведног рјешења, губи све“.

„Бакир може, игра другу врсту игру. Комшић и то једно друштво – то је координсана бошњачка прича. Игра на број Хрвата. Насјео сам једном на Комшићеву игру прије 12 година, након тога говорим да није фер“, каже Милановић.

Милановић се јуче састао са лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем, али и упутио захтјев за одржавање сједнице Хрватског националног вијећа о БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОд данас преузимање образаца за пријаву учешћа на изборима
Сљедећи текстСутра облачно, повремено киша или пљускови са грмљавином