Насловна Вијести Миљатовић признао да је убио Башића

Миљатовић признао да је убио Башића

33
0

Александар Миљатовић, робијаш на условном отпусту, који је ухапшен због сумње да је убио начелника Криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башића, признао је тај злочин током испитивања у полицији, сазнају “Независне”.

“Једини мотив је то што је Башић радио свој посао. Сметао је криминалцима. Миљатовић је све признао. Занимљиво је да вјероватно није ни претпоставио да му је полиција за петама и није се ни крио. Полиција је имала одређена сазнања, склапала мозаик и потом га ухапсила у великој полицијској акцији изведеној у ноћи између суботе и недјеље на подручју Бањалуке”, истичу извори “Независних новина”.

Иначе, осим Миљатовића, којег терете да је убица, као организатор односно наручилац означен је Далибор Раилић звани Дуги, који је одлуком Суда БиХ већ притворен.
У наставку истраге полиција је у суботу навече била на ногама у Бањалуци те ухапсила и на криминалистичку обраду привела 20 особа, након чега је Миљатовић означен као осумњичени егзекутор те је, како постоје тврдње, пао на полиграфу.

Миљатовић је, како подсјећају наши извори, због монструозног убиства Саше Илића Шпанца (31), а које се догодило 30. августа 2007. године на паркингу испред Клиничког центра у Бањалуци, осуђен на 16 и по година затвора те је све до зиме 2020. робијао међу зидинама Казнено-поправног завода Бањалука на Туњицама.

“Иза решетака је био око 13 година и остале су му још близу двије године да одлежи, пошто је, одлуком суда, амнестиран на нешто више од годину дана. Међутим, по приједлогу КПЗ-а Бањалука, а уз зелено свјетло Комисије за условни отпуст, он се нашао на слободи крајем децембра 2020. године”, тврде извори “Независних”. Како додају наши извори, по изласку из затвора, Миљатовић је сваких 15 дана морао да се јавља у полицијску станицу у мјесту гдје је настањен, али нема потврде о томе да ли је ту своју обавезу извршавао.

Из МУП-а Српске су саопштили да су, на подручју Полицијске управе Бањалука, припадници Управе за организовани и тешки криминалитет, у оквиру истраге започете 21. марта, прекјуче и јуче ухапсили и извршили криминалистичку обраду над 20 особа с циљем откривања, расвјетљавања и доказивања организатора, саучесника и убице. “Током ових активности, припадници Управе за организовани и тешки криминалитет су, поред претходно осумњиченог организатора и наручиоца, којем је на приједлог Тужилаштва БиХ Суд БиХ одредио притвор 24. марта, идентификовали непосредног извршиоца и саучеснике у тешком убиству. Над њима је у току криминалистичка обрада”, рекли су из МУП-а.

Миљатовић је, дакле, 2008. године у бањалучком Окружниом суду осуђен на 16 и по година робије због убиства Илића. Заједно с њим због убиства је на 15 година затвора осуђена његова тадашња дјевојка Јелена Тегел, а њих су својевремено звали – бањалучки Бони и Клајд.

Раилић, звани Дуги, који је означен као наручилац овог злочина, подсјетимо, иза браве је од 24. марта. Он је приведен 22. марта, те након 24 сата предат Окружном јавном тужилаштву Приједор, које га је пустило на слободу, да би га, чим је изашао вани, поново ухапсила полиција, те га предала Тужилаштву БиХ, по чијем приједлогу га је притворио Суд БиХ. Он је, такође, раније осуђиван, а постоје незваничне тврдње да се доводи у везу с нарко-групом Душана Ловреновића, који је ухапшен у оквиру акције “Сториџ 2”.

Башић је, док је ишао на посао, убијен у понедјељак у приједорском насељу Пећани. Обдукција је показала да је усмрћен једним хицем у потиљак, усљед чега му је разорен мозак, те је одмах наступила смрт.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, честитао је полицији Републике Српске на челу са Синишом Кострешевићем на ефикасној акцији која је резултирала хапшењем осумњичених за овај злочин.

“Информисан сам да је ријеч о лицима за која је полиција Републике Српске одмах посумњала да су починиоци, јер су брзо дошли до сумње ко је и налогодавац и шта је мотив”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је ова акција доказ да у Републици Српској неће владати безакоње, да нико није изнад државе и да ће свако ко почини овакво или било које кривично дјело одговарати.

“Породици убијеног полицајца нико не може надокнадити губитак, али он би свакако био страшнији да убице нису откривене и ухапшене”, рекао је јуче Додик, који је у суботу изјавио да ће у потрази за осумњиченима бити преврнуто све и у Приједору и цијелој Српској, те додао да борба почиње то вече, што се и догодило.

 

ИЗВОРнезависне новине
Претходни текстЏудо клуб „Спарта“ на Међународном турниру „Куп Шамарлића 2022“ освојио 19 медаља
Сљедећи текстПредстава „Ноћ богова“ изведена у препуној сали братуначког Дома културе