Насловна Вијести Источно Сарајево Млади да уче о борби, страдању и затирању српског народа

Млади да уче о борби, страдању и затирању српског народа

221
0

Млади треба да уче о борби својих предака за слободу, о страдању и затирању Срба на овим просторима, порука је са историјског часа одржаног данас на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу за готово 500 ученика завршних разреда основних школа са Пала и из Братунца.

На историјском часу, који је одржао историчар Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета на Палама, било је 350 ученика са Пала и око 100 ученика из Братунца, те група ученика Средњошколског центра са Сокоца.

Мастиловић је изразио задовољство што је на овај начин почела да се гради култура памћења и његује сјећање код дјеце, као једног од неопходних елемената опстанка српског народа на овим просторима.

Он је истакао да у култури памћења постоје два проблема – незнање и међусобно непознавање срског народа на различитим крајевима српских етичких простора, а да је ово начин да ученици сазнају нешто о историјским садржајима.

То се не односи само на посљедњи одбрамбено-отаџбински рат већ, како је навео Мастиловић, треба да сазнају о страдању и затирању Срба на овим просторима.

„Дошли смо до тога да овје имамо само остатке остатака српског нарда западно од Дрине и Републику Српску као институционални оквир која их штити“, изјавио је Мастиловић.

Према његовим ријечима, у том историјском трајању управо ће ова дјеца преузети на себе одговорност за Републику Српску, а то могу учинити само уколико буду знали историју српског народа и колико је скупо плаћена Српска, кроз читав 20. вијек и раније.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да су дјеца данас чула да је веома важно да се његује култура сјећања посебно код нове генерације која треба да зна на који начин се стварала Република Српска и зашто су животе дали сви српски борци који почивају на овом и другим војничким гробљима.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић сматра да је у свим школама требало да се организују овакви историсјски часови, те напоменуо да ће 2. јула бити организовано обиљежавање страдања Срба у Подрињу на начин да што више младих из Српске буде упознато са свим страхотама које су прошли њихови преци.

Директор Основне школе Пале Александар Рајић, истакао је важност што ученици на једном оваквом мјесту на очигледан примјер могу да виде сву голготу коју је доживио српски народ Сарајевско-романијске регије, јер се о многим стварима и не учи у школи.

Предсједник Борачке организације општине Пале Петар Kлисара, изразио је задовољство што је Борачка организација у сарадњи са Филозофским факултетом Пале Универзитета Источно Сарајево, уз подршку ресорног министарства и локалне управе Пале, организовала скуп на коме су млади спознали о дешавањима током минулог и претходних ратова, те најавио да ће овакви скупови постати традиционални.

Ученик Основне школе „Србија“ са Пала Павле Фуртула, рекао је новинарима, да о српској историји у последње вријеме учи пуно кроз причу са дјецом о дешавањима у протеклим и у минулом рату.

Иницијативу је покренула Kомисија за очување традиција ослободилачких ратова српскога народа у Борачкој организацији општине Пале.

Историјски час на „Малом Зејтинлику“ почео је поменом за погинуле и умрле српске борце, а потом су положени вијенци на Централни крст Војничког спомен-гробља на коме почива скоро 1.000 погинулих бораца Војске Републике Српске.

ИЗВОРСрна
Претходни текстМирни протест породице Хршум испред Основног суда у Источном Сарајеву (ФОТО)
Сљедећи текстВелико интересовање матураната за упис