Насловна Вијести БиХ Младић из Источног Сарајева има дуг од скоро 260.000 КМ због саобраћајних...

Младић из Источног Сарајева има дуг од скоро 260.000 КМ због саобраћајних казни

225
0

Више од 138 и по хиљада саобраћајних несрећа забиљежено је у БиХ од 2017. до 2020. А број погинулих довео нас је на врх Европе по смртности у оваквим несрећама.

Можда, јер су нам за појединце, оне привилеговане, бх. цесте као аеродромске писте, пише Бука портал. А надлежним су чини се, руке свезане. Због бх. менталитета, правдају се.

Број погинулих у саобраћајним несрећама у Републици Српској током прошле године није већи у односу на 2020., али се и не смањује. Док се број несрећа на цестама повећава. Због већих гужви, сматрају надлежни.

“Међутим, у поређењу са петогодишњим и десетогодишњим показатељима морам рећи да је тај број знатно нижи и оцјењен је као задовољавајући”, изјавио је Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза РС.

Али је далеко од задовољавајућег. Више од 28 хиљада бх. грађана погинуло је или је повријеђено у саобраћајним несрећама у БиХ од 2017. до 2020.

Ако узмемо у обзир да бх. град Чапљина има нешо више од 26 хиљада становника, можемо рећи да је за четири године у саобраћајним несрећама у БиХ погинуло или повријеђено више људи него што је према попису стаовништва из 2013. живјело грађана у том граду.

Повећава се број несрећа у локалним мјестима. Превентивне мјере, веће казне, већи број контрола, радара, нужни су, сматрају надлежни. Бар за сада, када другачије очито не можемо, односно не знамо.

Током прошле године у РС-у привремено је одузето 330 возила од вишеструких преступника у саобраћају. Један од њих, из Источног Сарајева, управљао је нерегистрованим возилом, без регистарских ознака, прије добивања возачке дозволе. А дуга због казни имао је више од 257 хиљада марака.

“Морамо имати храбрије људе на мјестима који одлучују о неким стварима. Ви можете имати идеалну законску регулативу, али ако имате кукавице на мјестима које одређују казне, онда нећете ништа ни са ригорозном казненом политиком добити”, рекао је Нермин Пећанац, бивши министар унутрашњих послова КС.

У међувремену, грађани поручују, нисмо сигурни ни као возачи, ни као пјешаци. Непоштивање саобраћајних знакова, брза вожња, само су неки од замјерки Сарајлија.

 

ИЗВОРбукс портал
Претходни текстСлавија савладала Фамос
Сљедећи текстКК „Славија“ савладао „Студент Игокеу“ (ФОТО)