Насловна Вијести Монодрама Јефимија изведена синоћ у Рогатици

Монодрама Јефимија изведена синоћ у Рогатици

45
0
Животну причу Јефимије, српске деспотице и прве српске пјесникиње, на сцени је оживјела београдска глумица Тијана Јовановић. Она је након синоћњег извођења монодраме “Јефимија” у Рогатици изјавила да је било тешко дочарати жену тог времена, са толико слојева, јаких емоција и животне искре коју је носила од самог почетка до самог краја свог живота и коју није пуштала да се угаси.
– Јефимија је захтеван лик и било је компликовано радити на представи, јер је глумачки и технички веома тешка. Било је 27 трансформација у 55 минута. Не знам да ли људи уопште проживе у свом животу колико је она проживела. Све су то тешке животне ситуације које сам покушала, на неки начин, да изнесем достојанствено, како приличи једној великој жени тог времена – изјавила је Тијана Јовановић.
„Јефимија“ настала је према тексту Звонимира Костића, а текст за сцену је адаптирао драматург Александар Васиљевић. Редитељ представе Жељко Милошевић хтио је да прикаже Јефимију као цјеловиту личност.
– Нас је интересовала Јефимија као жена, не само као дјевојка, владарка или монахиња, него управо жена тог, али, исто тако, и данашњег времена. Њен живот је био изузетно комплексан. Имала је све што се пожељети може, остварила све своје снове, да би на онда све кренуло у суноврат и сви снови су нестајали и пропадали. Треба само промислити и рећи како је било бити жена у том времену и шта су све жене морале да издрже да би уопште опстале – нагласио је Милошевић.
Он је додао да представа повлачи паралелу између жена у том времену и жена данас, те да нам Јефимија даје у аманет шта би требало да чинимо. Монодрама „Јефимија“ реализована је у продукцији требињског Градског позоришта, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.
ИЗВОРрогатица.ба
Претходни текстУ току реконструкција старе школе у Војковићима, која ће бити претворена у музеј
Сљедећи текстКинески амбасадор у БиХ посјетио Источно Сарајево