Насловна Вијести МУП Српске: На вријеме провјерити рок важења личних докумената

МУП Српске: На вријеме провјерити рок важења личних докумената

29
0

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позива грађане да провјере рок важења личних докумената и путних исправа малољетних чланова породице и, уколико је потребно, на вријеме их замијене.

Из МУП-а напомињу да предстојећи период обично карактерише знатно већи број грађана на локацијама за издавање личних докумената који подносе захтјеве, с обзиром да се спремају за годишње одморе, као и да је знатно већи број наших држављана који живе у иностранству и годишње одморе користе да замијене лична документа.

У саопштењу се подсјећа да је законски рок за издавање путне исправе 30, а личне карте 15 дана.

– Грађанима је омогућено издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ. У случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство издавање путне исправе по хитној процедури износи 50 КМ – истиче се у саопштењу.

Министарство је грађанима омогућило да посредством интернет странице /www.mup.vladars.net/, андроид апликације и вибер чет бот апликације МУП Републике приступе СМС сервисима посредством којих могу да провјере податке и добију обавјештења о тренутном статусу личних исправа, регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, као и казненим бодовима.

Услов за коришћење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште.

Цијена услуге је 0,10 КМ по посланој поруци, а могу да је користе сви грађани без обзира на мобилног оператера чији су претплатници.

Грађани могу слати СМС с циљем пријаве на сервис за добијање обавјештења, као и СМС за одјаву са сервиса.

– СМС сервис штеди грађанима вријеме у ситуацијама када чекају нови лични документ, али такође их подсјећа да им лични документ или регистрација возила истичу. Упуство за употребу СМС сервиса налази се на интернет страници МУП-а – закључује се у саопштењу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМитрополит Хризостом служио Свету архијерејску литургију у Источном Сарајеву
Сљедећи текстВладушић: Књижевна дјела увијек изнова треба тумачити