Насловна Вијести На граници Румуније са Украјином: Велики број жена и дјеце пјешке напушта...

На граници Румуније са Украјином: Велики број жена и дјеце пјешке напушта земљу

235
0

Екипа РТС-а налази се на граничном прелазу Сиђету између Румуније и Украјине. Велики број избјеглица жена и дјеце, углавном пјешке долазе из правца Украјине преко граничног прелаза, јавља извјештач РТС-а Драгана Биберовић.

Комесаријат за избјеглице саопштио је данас да је 120.000 људи у Украјини напустило своје домове. Екипа РТС-а налази се на граничном прелазу Сиђету између Украјине и Румуније, тај прелаз се налази ближе Мађарској, а на том дијелу Румунију и Украјину раздваја река Тиса.

Преко моста из правца Украјине прелази доста жена са дјецом који долазе на територију Румуније, а мушкараца готово да нема, вјероватно због опште мобилизације у Украјини.

Новинарка РТС-а Драгана Биберовић извјештава да је разговарала са представницима локалне полиције који су рекли да преко тог граничног прелаза пређе око 2.000 избјеглица дневно, а подаци румунске владе од јуче показују да је за неколико дана у Румунију ушло око 11.000 избјеглица из Украјине.

Са румунске стране дочекују их волонтери, локално становништво који им помажу да нађу превоз да наставе пут, нуде им храну и воду како би се окријепили и могли да наставе пут.

У хотелу гдје је одсјела екипа РТС-а речено је да су ово углавном избјеглице из пограничних мјеста, етнички Румуни који су се привремено измјестили док не престану ратна дејства.

Полиција је рекла за РТС да су људи које је она легитимисала су прешли границу како би наставили пут ка Европској унији.

ИЗВОРртс
Претходни текстДонесена одлука о докапитализацији
Сљедећи текстСИПА: Седам лица лишено слободе због недозвољеног промета опојним дрогама