Насловна Вијести На локалитету Градина код Милића пронађени остаци града

На локалитету Градина код Милића пронађени остаци града

29
0

Ископавања на локалитету Градина у општини Милићи до сада су дала резултате, а претпоставља се да ту постоје остаци града из периода гвозденог доба и да је на том подручју постојао живот у континуитету 1.000 година, сматрају у овој локалној заједници и Арехолошком музеју „Римски муниципијум“ из Скелана.

Градина је смјештена између насеља Дубнички Мост, Павковићи и Ђурђевићи, а археолошка истраживања се ту врше на иницијативу Милићанина Радивоја Орашанина, уз подршку општине и кустоса археолога Археолошког музеја из Скелана Бориса Радића.

Прва ископавања на четири метра квадратна дала су значајне резултате, пронађено је више од 30 килограма керамике из различитог доба.

Кустос археолог Радић је рекао да је прошле године први пут установио да је то заиста археолошки локалитет, те напоменуо да је мјештанин Радивоје Орашанин нашао римску опеку на површини земље, која по димензијама одговара античкој опеки печеној прије 1.600 до 1.800 година.

– То је први доказ да је ту постојао живот и у римско доба, а по траговима зидова односно сачуваног насипа, могло се претпоставити да је Градина из гвозденог доба, говоримо о времену прије доласка Римљана, времену прије Христа – додао је Радић.

Он је навео да је археолошки материјал доказ да је овдје био период живота од најмање хиљаду година, од гвозденог доба, до касне антике, и ране византије.

– Доказ је велика количина пронађене керамике из разних периода коју тек треба да оперемо, разврстамо, средимо. Нашли смо и једно метално длијето – додао је Радић.

Он је навео да је локалитет Градина дугачак више од стотину метара, ширине око 50 метара, што је за гвоздено доба практично град, и да на овом локалитету тек треба да установе колико су периода људи живјели и колико је богатство локалитета.

Орашанин је на почетку своје мисије пронашао римску опеку и метални предмет за који ће се тек открити ком добу припада, након чега је ступио у контакт са начелником Милића Марком Савићем, који је подржао приједлог да се раде даље претраге.

Начелник Савић је рекао новинарима да је ово пробно истраживање на мјесту које се нигдје не помиње као археолошко налазиште, да је договорено да се уради пробно истраживање, те да је већ на четири метра квадратна нађена керамика из разних периода.

– Ово је почетна база, а циљ нам је да послужи за веће археолошко истраживање, да сазнамо шта су Милићи представљали кроз вјековни период, трагове живота и постојања људи – додао је Савић.

Он је рекао да ће бити обављено мапирање још неколико археолошких налазишта која нису евидентирана раније, првенствено некрополе стећака и остаци старих гробаља који ће бити свједоци живота људи на простору општине кроз вијекове и историју.

Савић је навео да ће општина за ову претрагу издвојити двије до три хиљаде марака, али ће у будућности кандидовати велики пројекат јер ово може бити препознато као туристичка атракција, мјесто гдје се може направити видиковац.

– Са ове тачке види се магистрални пут од насеља Нова Касаба до општине Власеница, што је ријетко виђено, а приступачно је и близу свим нашим грађанима – рекао је Савић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстУ болници „Србија“ у Источном Сарајеву у априлу рођене 32 бебе
Сљедећи текстУпис ученика у средње школе Сарајевско-романијске регије (ВИДЕО)