Насловна Вијести На сајму запошљавања представило се 15 компанија

На сајму запошљавања представило се 15 компанија

10
0

Сајам запошљавања у Источном Сарајеву посјетило је неколико стотина студената, а представило се 15 компанија из цијеле БиХ.

Предсједник Удружења студената електротехнике Европе Локални комитет /ЕЕСТЕЦ ЛK/ Источно Сарајево Лука Ждрале, истакао је да су задовољни одзивом компанија које су се представиле на Сајму.

„Циљ Сајма је да доведемо студенте у контакт са фирмама како би, након завршетка студија, лакше могли да дођу до запослења, а током студирања до евентуалних стипендија одређених компанија“, изјавио је Ждрале новинарима.

Он је напоменуо да Сајам траје од 18. маја и данас се завршава, те да је било и неколико презентација одређених компанија.

Декан ЕТФ-а Божидар Поповић, истакао је да је овај сајам прилика да привредници упознају студенте о дјелатностима које обављају, како би им омогућили да одраде праксу и да се упознају са самим процесом рада.

„Нама је јако битно да наши студенти током студирања могу да добију додатна знања, да стекну радне навике, како би се што лакше запослили. Kроз овакве акције и преко праксе, наши студенти брзо долазе до посла, јер се упознају са привредницима, њиховим руководиоцима који тако имају шансе да од великог броја наших студената одаберу кадар који њима одговара“, рекао је Поповић.

Он је изразио наду да ће овај сајам заживјети и најавио да ће га можда организовати и на јесен, како би што више привредника доводили на високошколске установе, а студентима пружили могућност да кроз остварене контакте брзо дођу и до првог посла.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, нагласио је да овај град у потпуности испуњава услове који су му дати називом универзитетски, јер факултети у његовом саставу чине све да тај статус буде јачи и снажнији.

Ћосић је навео да је овај сајам у организацији ЕТФ-а и студентске организације веома значајан и у функцији показивања будућим, али и тренутним студентима, да се након студирања лако може доћи до посла, те да диплома и знање које стекну вриједи и да ће им омогућити да у животу раде оно за шта су се школовали.

Он је истакао да му је драго што су компаније показале велико интересовање за студенте са завршних година.

„Мислим да студенти ЕТФ-а немају разлога да брину како они који сада завршавају тако и они који ће у наредних 10 до 15 година уписивати овај факултет. Мислим да ће ове компаније које су се данас представиле бити још снажније и да ће да напредују“, рекао је Ћосић и честитао за организацију Сајма.

Студент треће године Машинског факултета Раде Рикић, истакао је да су се на Сајму представиле различите фирме, а организоване су и појединачне презентације и студенти су могли да сазнају нешто више о могућностима гдје могу да нађу посао.

„Надам се да ће то студентима дати додатни мотив да уче и да се образују, јер у БиХ има радних мјеста за оне који су добри у својој струци“, навео је Рикић.

Студент ЕТФ-а Предраг Гајић, указао је да је Сајам прилика да се оствари неки контакт са представницима компанија, да се упознају о ономе што те компаније нуде, а што може утицати и на одлуку шта би вољели да раде у будућности након студија.

Сајам је организовао ЕЕСТЕЦ ЛK Источно Сарајево у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву и Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Сајам запошљавања је организован и уз подршку Машинског и Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, као и општине Источно Ново Сарајево и града Источно Сарајево

ИЗВОРсрна
Претходни текстЧувати традицију Сарајевско – романијског корпуса
Сљедећи текстУ недјељу привремена обустава саобраћаја од Враца до Бруса