Насловна Водич до здравља Најкоришћенији лијек на свијету против болова изазива срчани и мождани удар

Најкоришћенији лијек на свијету против болова изазива срчани и мождани удар

41
0

Особе с високим крвним притиском које узимају парацетамол на рецепт могле би да имају већи ризик од срчаног и можданог удара, показује нова студија.

Парацетамол је један од најпопуларнијих лијекова против болова на свијету, али неки од његових нежељених ефеката можда нису добро познати. На примјер, сада су научници са Универзитета у Единбургу открили да људи који имају висок крвни притисак и користе овај лек дуже вријеме повећавају ризик од срчаних обољења и можданог удара.

Ова информација долази из првог великог рандомизованог клиничког испитивања да се види какве негативне ефекте може имати дуготрајна употреба парацетамола.

Људи који пате од хроничног бола добијају дугорочне рецепте за лијекове против болова. Овај лијек је заправо најкоришћенији лијек на свијету, а ови пацијенти можда пате од посљедица повриједе коју су задобили давно или болести.

Али сада научници кажу да кад год је то могуће људи треба да се одлуче за најнижу ефективну дозу парацетамола за најкраćе могуćе вријеме.

Постоји разлог зашто је парацетамол толико популаран. Прије свега, генеричка верзија овог лијека је заправо прилично јефтина и такође нема толико нежељених нуспојава.

Обично се посматра као сигурнија алтернатива нестероидним антиинфламаторним лијековима, за које се зна да повећавају крвни притисак и ризик од срчаних обољења. Међутим, научници не кажу да парацетамол треба давати веома пажљиво, полако повећавајући дозу.

У овом новом испитивању 110 учесника са високим крвним притиском је преписано по један грам парацетамола или плацеба четири пута дневно. Ова доза лијека против болова је у складу са оним што се рутински прописује пацијентима са хроничним болом.

Научници су примјетили да су људи у групи парацетамола примјетили значајно повећање крвног притиска и овај ефекат је био сличан оном забиљеженом у клиничким испитивањима нестероидних антиинфламаторних лијекова.

Прорачуни су показали да парацетамол може повећати ризик од срчаних обољења или можданог удара за око 20%, преноси б92.

ИЗВОРглас српске
Претходни текстБећковић: Косово нити је независно нити је држава
Сљедећи текстУсвојен Нацрт буџета од 8,9 милиона КМ