Насловна Вијести Напади дроном у Нагорно-Карабаху, проглашено ратно стање

Напади дроном у Нагорно-Карабаху, проглашено ратно стање

82
0

Руско министарство одбране саопштило је да су азербејџанске снаге ушле у зону одговорности руских мировних снага у Нагорно-Карабаху и успоставиле надзорно мјесто. У том региону уведено ратно стање.

У саопштењу министарства одбране Русије наводи се да је Азербејџан извео четири напада дроном у региону Нагорно-Карабаха. Москва је позвала азербејџанске снаге да повуку трупе из тог региона.

Предсједник Нагорно-Карабаха Араик Харутјуњан потписао је указ о привременом ограничавању права и слобода због увођења ратног стања, наведено је на Телеграм каналу званичног информативног центра НКР.

– Предсједник Републике Нагорно-Карабах Арајик Харутјуњан потписао је указ о привременом ограничавању права и слобода у условима ратног стања проглашеног на територији Републике Арцах (Нагорно-Карабах) – наводи се у саопштењу, пренијела је агенција РИА Новости.

Према уредби, ограничено је право на слободу окупљања, а забрањени су и штрајкови.

– Поред тога, обуставља се рад организација које се баве пропагандом или другим активностима усмјереним против одбрамбених способности и безбједности Републике Арцах – наведено је каналу Телеграм.

За примјену привремених ограничења права и слобода утврђених том уредбом надлежни су Министарство унутрашњих послова и Служба националне безбједности непризнатих република.

Нагорно-Карабах и Јерменија прогласили су крајем септембра 2020. године ратно стање и општу мобилизацију због сукоба у том региону.

Сукоб између Бакууа и Јеревана почео фебруара 1988. године, када је аутономни регион Нагорно-Карабах прогласио отцепљење од Азербејџана.

Током сукоба између 1992. и 1994. године, Азербејџан је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам сусједних региона.

Од 1992. године одржавају се преговори о мирном рјешењу сукоба у оквиру ОЕБС Минск групе, којом предсједавају Русија, САД и Француска.

Примирје је постизано неколико пута, често само на папиру.

ИЗВОРСрна
Претходни текстКо кроји листе непожељних и поставља челичну „завјесу“ на Дрини?
Сљедећи текстПремијерно изведена представа „Смрт и Бојана“