Насловна Вијести Република Српска Неће се мијењати висина школарине за редовне студенте првог и другог циклуса

Неће се мијењати висина школарине за редовне студенте првог и другог циклуса

88
0

Влада Републике Српске одлучила је на данашњој сједници да се неће мијењати висини школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија, на јавним високошколским установама за академску 2022/23. годину.

Ресорно министарство је у највећој мјери уважило приједлоге висине школарина које су доставиле јавне високошколске установе, те су школарине за све студијске програме одређене на нивоу школарина из претходног периода, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

„Висина школарина у Републици Српској није се мијењала у посљедњих 10 година и далеко су најниже у односу на окружење“, наводи се у саопштењу.

У складу с важећим Законом о високом образовању и ранијим одлукама Владе Републике Српске, овом одлуком је предвиђено да плаћања школарине буду ослобођени сви редовни студенти првог и другог циклуса студија, који су први пут уписали прву годину првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама, почевши од академске 2020/21. године.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о раду и извршењу ребаланса финансијског плана – буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период 1. јануар 2021. – 31. децембар 2021. године.

У 2021. години Фонд солидарности финансирао је дијагностику и лијечење у иностранству за 183 дјеце, за шта је издвојено више од 7,9 милиона KМ.

Укупно је одобрено 227 рјешења јер су поједина дјеца упућивана на лијечења и контроле више пута. Већина рјешења – 148 се односило на лијечења, док је 79 рјешења издато за дијагностичка /генетска/ испитивања у иностранству.

Најчешћи разлози за упућивање на лијечење су била малигна обољења, ријетке болести, кардиолошке аномалије, трансплантације, генетске анализе, урођене ортопедске аномалије, болести ока и друга обољења.

Дјеца су лијечена у еминентним клиникама у Турској, Њемачкој, САД, Грчкој, Италији, Шпанији, Србији, Хрватској и другим земљама, наводи се у саопштењу.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстПројекат постројења за пречишћавање пијаће воде у Сокоцу у завршној фази
Сљедећи текстУ Палама формиран одбор Удружења грађана “Источна алтернатива Републике Српске“, РТВИС (ВИДЕО)