Насловна Вијести Немогућ убрзан пријем БиХ у ЕУ и Приштине у НАТО

Немогућ убрзан пријем БиХ у ЕУ и Приштине у НАТО

24
0

Убрзан пријем БиХ у ЕУ, као и приступање Косова НАТО-у по хитној процедури није могуће зато што би и ЕУ и НАТО били потпуно урушени уколико би посегнули за таквим кршењем својих процедура за пријем у њихове редове, сматра адвокат Горан Петронијевић.

Коментаришући иницијативу бивших високих представника у БиХ Валентина Инцка и Кристијана Шварц-Шилинга да се БиХ одмах прими у ЕУ, а трупе НАТО-а пошаљу у Брчко дистрикт и на границу са Србијом, Петронијевић је за ТВ „Прва“ рекао да су то глупости смишљене ради застрашивања Србије, као и тезе да ће Приштина ући у НАТО.

Петронијевић је указао да је Србија дигла главу и економски и национално, за разлику од БиХ, којој је дата каква-таква држава.

„Међутим, упропастили су је они који су је направили и сада је само питање да ли ће окидач први повући Срби или Хрвати. Ја бих волео да то буду Хрвати, али видећемо шта ће се десити. Запад све то зна, али се определио да застрашује Србију како би Срби и економски и национално савили главу“, сматра Петронијевић.

Он је објаснио да је исти метод примијењен и када је ријеч о причама да ће Приштина бити примљена у НАТО, што се неће десити, баш као што ни Украјина неће бити примљена у западну алијансу иако јој је то обећано.

„Ти захтјеви Приштине могу да буду једна врста припреме за излазак њихових снага на север Косова и заузимање трафостанице Валач и језера Газиводе. Друго, они тиме извршавају наређење својих газда са Запада да вербално застрашују Србију“, рекао је Петронијевић.

Према његовој оцјени, није вјероватно ни да Русију искључе из Савјета безбједности УН, и то из три разлога.

Први је, како каже, чињеница да такав предлог по члану пет Повеље УН мора да упути Савјет безбједности, чији је члан са правом вета и Русија.

Како је објаснио, друга препрека је Кина, коју би требало прећи уколико би креатори те иницијативе некако успјели да заобиђу Русију, а треће је да за такав приједлог мора да се обезбиједи двотрећинска већина у Генералној скупштини УН-а.

„Ако погледамо ко је био против, колико земаља се уздржало, а колико није ни учествовало у гласању о осуди Русије за нарушавање територијалног интегритета друге земље, што је једно принципијелно изјашњавање, видећемо да је на тој страни 51 држава, не рачунајући оне који су гласали за резолуцију, али су против увођења санкција Русији“, рекао је Петронијевић.

Он је оцијенио да би гурање приједлога о суспензији Русије из УН у таквим околностима била потпуна поларизација свијета, док би евентуално изгласавање представљало распад УН, свих њених тијела и њене повеље, али и потпуни распад међународног поретка.

Историчар Александар Раковић је оцијенио да је теорија Инцка и Шварц-Шилинга њихово приватно мишљење, које је неутемељено, јер полази од потпуно неосноване претпоставке да Србија наводно намјерава да нападне БиХ.

„То су глупости, јер Србија нема никакву намјеру да то чини, већ жели да економски још ојача. Ако би Запад дозволио референдум у БиХ, та земља би се раздружила. БиХ ће се самодезинтегрисати, јер Срби и Хрвати не желе да живе у њој и она опстаје захваљујући искључиво насиљу Запада и наметнутим мјерама које се спроводе“, рекао је Раковић.

Он сматра да би Србима и Хрватима требало дозволити да се раздруже са БиХ на основу права на самоопредјељења, које је дато и бившим републикама које су се отцијепиле од Југославије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЦијене нафте и гаса непрестано расту
Сљедећи текстРогатица: Потписан уговор о набавци ватрогасног возила са корпом