Насловна Вијести Није искључен нови обрт на политичкој сцени у Српској: Хоће ли СДС...

Није искључен нови обрт на политичкој сцени у Српској: Хоће ли СДС и ДНС заједно на изборе?

26
0

На политичкој сцени у Српској могућ је нови политички обрт, односно сарадња СДС-а и ДНС-а, на начин да би једна странка подржала другу у кандидатури за српског члана Предсједништва БиХ односно предсједника Српске.

Таква тврдња појавила се јуче у политичким круговима, што значи да би, ако до договора дође, Јелена Тривић, кандидаткиња ПДП-а за једну од ових функција, остала без подршке странака којима руководе Мирко Шаровић и Ненад Нешић.

“Нешић је јуче имао састанак са Шаровићем и није искључено да ДНС и СДС договоре кандидате за предсједника и члана Предсједништва. Уколико се то деси, СДС ће да подржи кандидата ДНС-а за предсједника Српске, а заузврат би ДНС подржао кандидата СДС-а за члана Предсједништва. Кандидат за члана Предсједништва био би управо Шаровић”, тврди извор “Независних новина”.

Док се Шаровић није јављао на наше бројне позиве, Нешић није желио ни да потврди ни да демантује наша сазнања.

“Немам коментар”, кратко је рекао Нешић.

Подсјетимо, прије неколико дана ДНС је поручио да ће имати своје кандидате за обје инокосне функције – Нешић би био у трци за Предсједништво БиХ, а његов страначки колега Радислав Јовичић би се борио за функцију предсједника Српске.

Након сједнице Предсједништва ДНС-а одржане прошле седмице, Нешић је, подсјетимо, потврдио да се преговара с још неким странкама за подршку њиховим кандидатима, али није прецизирао о којим партијама је ријеч.

У међувремену, како тврде наши извори, ДНС-ови функционери су сјели или су се чули с представницима неколико мањих странака у Српској, а неке од њих нису искључиле могућност да ће подржати ДНС-ове кандидате.

“Договори теку са Српском напредном странком ФБиХ и Српском напредном странком Републике Српске, као и Слободном странком Српске”, тврди наш извор, који није могао конкретно да одговори на питање да ли би ДНС, евентуално, могао добити подршку и СПС-а Горана Селака.

Подсјетимо, ДНС је незадовољан начином на који је функционисала опозиција у Српској, познато је већ дуже вријеме, а “Независне новине” су још крајем прошле године најавиле да ће та странка формирати трећи блок, што се и обистинило.

Иако је до општих избора остало још седам мјесеци, по свему судећи, слиједи нам период у којем ће се правити још много комбинаторике када је у питању битка за наклоност бирача.

ИЗВОРНезависне
Претходни текстДрина и Ћехотина добијају обалоутврде са уређеним шеталиштима
Сљедећи текстНови рок за верификацију старе девизне штедње до 15. маја