Насловна Вијести Источно Сарајево Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

227
0

Универзитет у Источном Сарајеву, према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета, остварио је напредак на позицији универзитета у Босни и Херцеговини. У односу на на извјештај из јула 2021. године гдје се налазио на 5. мјесту, према рангирању из јануара 2022. године Универзитет заузима 3. мјесто од 48 рангираних високошколских установа из Босне и Херцеговине.

У односу на јул 2021. године Универзитет је задржао 3.442. позицију у свијету. Ово је до сада најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи за од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.

Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова).

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи, листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.

Побољшање позиције Универзитета резултат је велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања.

ИЗВОРРТВ Источно Сарајево
Претходни текстПреминула глумица Весна Малохоџић
Сљедећи текстПале: Манифестација  „Сретењски  дани“