Насловна Вијести Обиљежавање 30 година Црвеног крста Републике Српске

Обиљежавање 30 година Црвеног крста Републике Српске

45
0

Црвени крст Републике Српске обиљежиће 30 година постојања и рада бројним активностима, између осталог, свечаном сједницом, додјелом захвалница, документарним филмом, фото-изложбом, изјавила је данас генерални секретар ове организације Сњежана Kовач.

„Посебну част нам чини то што 30 година Црвеног крста Републике Српске значи и 30 година сигурне хуманости у Републици Српској, посебно у овој години када све институције и организације у Српској обиљежавају својих првих 30 година“, рекла је Kовачева на конференцији за новинаре на Палама.

Kовачева је напоменула да је формирањем ове организације 23. јуна 1992. године у најтежим условима, у ратном периоду, започела свој пут ка испуњењу мисије и мандата Покрета Црвеног крста, те да данас, када обиљежавају 30 година Црвеног крста Републике Српске, могу констатовати да ова организација успјешно корача стазама хуманости.

Она је навела да у свакој прилици настоје промовисати и славити хуманост, међуљудску солидарност, што и јесу најискреније и најплеменитије људске вриједности.

Kовачева је подсјетила да је сам почетак рада Црвеног крста Републике Српске био тежак, а све то су пратила ратна разарања и огромно страдање становништва, што је указало на потребу за радом и постојањем овакве организације.

„Страдање, раздвојене породице, уништена материјална добра, угрожени животи на хиљаде појединаца зависили су од хуманитарног одговора, који је пружао Црвени крст Републике Српске. На хиљаде тона хуманитарне помоћи, хиљаде несталих лица, стотине хиљада избјеглих и расељених лица, на сва та питања чекао се одговор ове организације“, указала је Kовачева.

Она је истакла да често ни сами нису имали потребне капацитете, али су, упркос свему, успјели да реализују све затражене активности.

Сарадник у Стручној служби Црвеног крста Републике Српске Стефан Лопатић, рекао је да ће ова организација поводом обиљежавања тридесетогодишњег јубилеја додијелити признања, чиме желе изразити захвалност свима који су омогућили да Црвени крст Српске, већ 30 година успјешно корача стазама хуманости.

Лопатић је додао да ће у јуну бити одржана Скупштина Црвеног крста Републике Српске, која ће имати радни и свечани карактер.

Према његовим ријечима, 23. јуна на Палама, гдје је и настао и свих ових година траје Црвени крст Републике Српске, биће одржана свечана академија на којој ће бити уручена јубиларна признања институцијама и партнерима, те представљена изложба фотографија у част 30 година ове организације.

На академији ће бити премијерно приказан документарни филм, у којем су забиљежена свједочења и сјећања директних учесника у стварању Црвеног крста Српске, сачуване од заборава активности организације у протеклих 30 година.

„Снимљено је више од 30 часова директних свједочења волонтера и професионалаца Црвеног крста Републике Српске“, нагласио је Лопатић.

Лопатић је река да је организација Црвеног крста Републике Српске присутна у свим општинама и градовима Српске, те да окупља на хиљаде волонтера и људи добре воље.

Будући да неће моћи угостити огроман број волонтера и чланова на свечаној академији, Лопатић је рекао да ће Црвени крст Републике Српске у свим регијама њихове структуре, односно њих девет, организовати свечане академије на којима ће бити приказан документарни филм, фото-изложба и уручена признања.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТребињски мaтуранти положили цвијеће на гроб Јована Дучића
Сљедећи текстРогатица: У првом уписном року уписано 80 првака