Насловна Вијести Република Српска Обиљежавање дана сигурнијег интернета

Обиљежавање дана сигурнијег интернета

303
0

Регулаторна агенција за комуникације /РАK/ саопштила је да се данас широм свијета обиљежава Дан сигурнијег интернета уз слоган „Заједно за бољи интернет“.

Дан сигурнијег интернета међународни је догађај који се на иницијативу Европске комисије од 2004. године глобално обиљежава сваког другог уторка у фебруару, под одређеним слоганом који ставља акценат на одређену проблематику.

Уз овогодишњи слоган „Заједно за бољи интернет“ позивају се многи актери на националном и међународном нивоу, родитељи, одгајатељи, цивилно друштво, доносиоци одлука, индустрија, као и млади корисници да се активно укључе у стварање и одржавање бољег и сигурнијег дигиталног окружења за дјецу и младе.

Овај догађај, који је током година постао веома важан у сегменту онлајн сигурности и који се обиљежава у приближно 170 земаља свијета, покренула је мрежа центара за сигурнији интернет „Инсејф/Инхоуп“, као једну од својих најранијих акција.

Сваке године, Дан сигурнијег интернета жели подићи свијест о тренутним, али и новим интернетским проблемима, од онлајн насиља, преко друштвених мрежа до дигиталног идентитета и учинити интернет бољим и сигурнијим мјестом за све, а посебно за дјецу и младе.

Такође се промовише одговорнија употреба информационо-комуникацијске /ИK/ технологије од дјеце и младих, пружа помоћ по питању заштите дјеце на интернету и залаже се за оснаживање дјеце и младих у онлајн свијету.

У БиХ се овај догађај обиљежава од 2011. године, на иницијативу удружења „Међународног форума солидарности – ЕММАУС“, у организацији Центра за сигурни интернет у БиХ, с циљем реализације превентивних и промотивних активности на заштити дјеце и младих при кориштењу ИK технологија.

РАK у сарадњи са различитим институцијама, организацијама и компанијама од 2011. године учествује у обиљежавању овог дана.

ИЗВОРсрна, фото Dnevnik.hr
Претходни текстНајскупљи увезени аутомобил у БиХ у прошлој години био је Ферари, плаћен скоро 500.000 KМ
Сљедећи текстСтрахиња Ерић завршио први наступ на ЗОИ “Пекинг 2022“