Насловна Вијести Република Српска Обиљежено 28 година од погибије Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића

Обиљежено 28 година од погибије Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића

91
0

Полагањем вијенаца на породичном гробљу Поткрајеви у мјесту Мокро и на гробљу Мали зејтинлик на Сокоцу, ветерани Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса обиљежили су данас 28 година од погибије команданта Четвртог батаљона Војне полиције овог корпуса Недељка Лиздека и војника Сретена Kнежевића, који су животе изгубили 7. априла 1994. године на подручју Рогоја /Босанска међа/.

У том периоду снаге Војске Републике Српске изводиле су операцију „Звијезда-94“ у рејону Горажда, док су припадници Првог корпуса такозване армије БиХ, покушали да на правцу Трескавица-Гребак-Горажде пошаљу испомоћ људства у одбрани Горажда, које је било пред падом, саопштено је из Удружења ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Ветерани подсјећају да је ово била акција коју је непријатељска страна спроводила под кодним називом „Kурир“, да је на данашњи дан прије 28 година муслиманска диверзантско-терористичка група уочена, као и да су припадници Војске Републике Српске кренули у потјеру за њом.

Дан касније група је лоцирана и у блиској борби разбијена на двије мање, које су се упутиле, једна према Дражином потоку, а друга у село Пијевац.

„Том приликом је из Трнова упућено појачање у људству, како би се непријатељ спријечио у даљим активностима. На путу према селу Пијевац, на Босанској међи, колона наших возила наилази на засједу, гдје приликом борбе гину Лиздек и Kнежевић“, подсјећа се у саопштењу.

Лиздек је на мјесто команданта Четвртог батаљона дошао као активни старјешина из ЈНА. Иза себе је оставио супругу и два сина. Одликован је медаљом Заслуга за народ.

Kнежевић је био дипломирани инжењер геодезије, а радио је као асистент на Грађевинском факултету у Сарајеву. Одликован Орденом Његоша трећег реда.

ИЗВОРсрна, фото Филтер
Претходни текстДанас почиње исплата пензија за март
Сљедећи текстСутра претежно облачно, понегдје уз слабу кишу