Насловна Вијести Република Српска Од данас примјена електронских рецепата

Од данас примјена електронских рецепата

85
0

У Републици Српској од данас почиње примјена електронских рецепата што ће поједноставити рад здравственог система и олакшати пацијентима доступност терапија, саопштено је из из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Српске.

„Е рецепти“ ће донијети бројне предности у здравству Српске, попут бржег издавања лијекова, смањења могућности грешака у прописивању, минималног кориштења папира и остало, а ријеч је о наставку спровођења пројекта Интегрисаног здравственог информационог система /ИЗИС/.

Из Фонда напомињу да ће бити потребно одређено вријеме да се сви прилагоде новом начину рада, укључујући и осигуранике, које моле за разумијевање уколико на почетку примјене електронских рецепата буде несналажења.

„Здравствени радници у установама и апотекама су се у протеклом периоду, заједно са имплементаторима пројекта, интензивно припремали за реализацију `е рецепата`, а будући да је ријеч о великој новини, Фонд је оформио и оперативни тим који ће им бити на располагању“, наводи се у саопштењу Фонда.

У изузетним случајевима апотеке ће и даље прихватати папирни рецепт и то када је ријеч о рецептима приватних амбуланти породичне медицине, установа које пружају услуге из гинекологије и педијатрије, те у случају прописивања лијекова са опојним дрогама.

„Такође, водиће се рачуна да се не оспоравају ни папирни рецепти које из објективних разлога није било могуће прописати и реализовати електронски, на примјер у случају нестанка струје, прекида интернет везе и слично“, додаје се у саопштењу.

Осим електронских рецепата, ИЗИС подразумијева и примјену електронских картица умјесто здравствене књижице, електронских упутница и електронског картона.

До сада је 60 одсто осигураника преузело своју електронску картицу, односно више од 640.000 осигураника, а из ФЗО напомињу да се и даље упоредо користе електронске картице и стара здравствена књижица.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОд данас није обавезна зимска опрема
Сљедећи текстДанас облачно са кишом, увече снијег на планинама