Насловна Вијести Олуја хара Европом: Најмање девет мртвих, 220.000 домова без струје

Олуја хара Европом: Најмање девет мртвих, 220.000 домова без струје

19
0

Олуја Јунис захватила је Велику Британију и рекордном брзином вјетрова присилила милионе да се склоне јер је ометала летове, возове и трајекте широм западне и сјеверне Европе. Страдало је најмање девет особа.

Лондон је био сабласно празан након што је у британској пријестоници на снагу ступило прво „црвено“ упозорење за временске прилике, а што значи да постоји „опасност по живот“.

До ноћи, полиција је саопштила да је жена у својим 30-им, умрла након што је дрво пало на аутомобил у којем је била путница. Један мушкарац у својим 50-им годинама такође је страдао на сјеверозападу Енглеске, након што су крхотине удариле у вјетробран возила у којем је путовао, према полицији Мерсисајда.

Изван Британије, у паду дрвећа погинуле су три особе у Холандији и један мушкарац у 60-им годинама на југоистоку Ирске, док је Kанађанин стар 79 година погинуо у Белгији.

Десетине домова евакуисано је у Хагу због страха да би се црквени торањ могао срушити. На снимку се види како се торањ клати и велики комад крхотина пада на аутомобил.

Kао и у Лондону, највиши ниво упозорења на временске прилике проглашен је широм јужне Енглеске, Јужног Велса и Холандије, са великим бројем затворених школа и парализованим жељезничким саобраћајем.

У међувремену, вјетар је довео до нестанка струје за више од 140.000 домова у Енглеској, углавном на југозападу и 80.000 у Ирској.

Јунис је изазвала високе таласе који су захватили обалу Бретање на сјеверозападу Француске, док су Белгија, Данска и Шведска издале метеоролошка упозорења. У сјеверној Њемачкој заустављени су међуградски и регионални возови.

Трајекти преко Ламанша обустављени су прије него што је енглеска лука Довер поново отворена касно послијеподне. Стотине летова су отказане или одгођене на лондонским аеродромима „Хитроу“ и „Гетвик“, те „Шипол“ у Амстердаму.

„Сви бисмо требали слиједити савјете и предузети мјере предострожности како бисмо били сигурни“, рекао је британски премијер Борис Џонсон, који је британску војску ставио у приправност.

Званичник Агенције за животну средину Рој Стоукс, упозорио је временске посматраче и фотографе аматере, да не иду на британску јужну обалу у потрази за драматичним снимцима, назвавши то „вјероватно најглупљом ствари коју можете учинити“.

Ватрогасна бригада Лондона прогласила је „велики инцидент“, након што је примила 550 хитних позива у нешто више од два часа.

Служба за кварове РАЦ-а саопштила је да прима неуобичајено мали број позива на главним британским путевима, што указује на то да возачи „озбиљно схватају временска упозорења и не крећу на пут“.

Још једна олуја “Дадли“, изазвала је поремећаје у транспорту и нестанке струје када је погодила Британију у сриједу, иако штета није била велика.

 

ИЗВОРагенције, АТВ
Претходни текстНаучите руски језик у Матичној библиотеци
Сљедећи текстМандрапа: Без српског језика нема ни српског народа