Насловна Вијести Република Српска Опада број склопљених бракова, број развода у порасту

Опада број склопљених бракова, број развода у порасту

185
0

Број склопљених бракова у Фочи из године у годину је све мањи, док расте број развода, а тај тренд поготово је изражен у вријеме епидемије вируса корона, истакли су из фочанског Центра за социјални рад поводом Недјеље брака, која се обиљежава од 7. до 14. фебруара.

Ова установа данас је спровела анкету на фочанском Тргу краља Петра о важности брака и утицају епидемије вируса корона на брачне везе.

Анкету је попунио и Велимир Црњак, који је у браку пуних 50 година.

„Брак је за мене светиња, највиши друштвени производ, институција коју треба чувати. Мој савјет млађима је да се разумију, да опрашатају једни другима, томе нас учи и хришћанска вјера“, рекао је Црњак.

Директор Центра за социјални рад Снежана Голијанин, навела је да је у 2021. години у Фочи брачну заједницу засновало 76 парова, а у истом периоду било је 20 развода.

Она је истакла да је потребно промовисати брачне вриједности јер је породица основ друштва.

„У посљедње двије године, откако је почела епидемија вируса корона, број развода је повећан, па је и наш слоган `Брак без маски`. Брачни парови не знају више да комуницирају, да ускладе активности, долази до великих размирица, управо због тога што нема добре комуникације нити међусобног уважавања и поштовања“, рекла је Голијанинова.

Резултати данашње анкете биће представљени сутра на предавању, које ће Центар за социјални рад организовати у сарадњи са Удружењем „Породица“.

На предавању ће се говорити о брачним и, уопште, партнерским односима, односно о конфликтима између партнера и начинима њиховог превазилажења.

„Да би било који однос опстао, морају се рјешавати конфликти. Потребно је разумијевање другог, прихватање другог, потребно је наћи начин како превазићи конфликт и наставити заједнички живот“, нагласила је Голијанинова.

У оквиру Недјеље брака, радници Центра за социјални рад посјетили су један старији брачни пар који је на списку њихових корисника као социјално угрожена породица.

„Они су у браку 51 годину, однијели смо им пригодне поклоне, што их је много обрадовало. Њихова повезаност је велика, иако су болесни налазе водиљу ка срећи, топао загрљај и топла ријеч дали су им снагу у тешким тренуцима“, рекла је Голијанинова.

Завршна активност Недјеље брака је романтично вече уз забавни програм у кафетерији „Сунце“ у петак, 11. фебруара, у 18.00 чаова.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстПРИНЦ ФИЛИП И ПРИНЦЕЗА ДАНИЦА КАРАЂОРЂЕВИЋ У ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО
Сљедећи текстСки-центар “Игришта” туристички потенцијал источног дијела Српске