Насловна Uncategorized Општина подржала снимање филма „Република Српска – Борба за слободу“

Општина подржала снимање филма „Република Српска – Борба за слободу“

24
0

Општина Соколац ће у складу са својим могућностима помоћи снимање документарног филма „Република Српска – борба за слободу“, којим ће свјетској јавности бити представљена стварна дешавања у Сарајеву у минулом рату, договорено је у разговору начелника ове општине Милована Бјелице и српског режисера Бориса Малагурског.

Бјелица је рекао Срни да је данас на састанку на Сокоцу са Малагурским локална управа преузела на себе обавезу да припреми материјал о егзодусу сарајевских Срба који је водио преко Романије, о идеји настанка манастира на Равној Романији и „Малог Зејтинлика“ и другим знаменитостима у овој локалној заједници које су постале дио историје српског народа.

Он је нагласио да ће у тим кадровима бити и слика преноса посмртних остатака српских бораца након Дејтона на Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“, сцене прихватања избјеглог хрватског становништва из долине Лашве и околине Зенице у прихватном центру у Брезјаку код Сокоца и низ других дешавања која су допринијела стварању Републике Српске.

Бјелица вјерује да ће се у овом филму у режији Малагурског наћи неколико минута кадрова са подручја ове општине.

Он се нада да ће филм српског режисера и продуцента бити премијерно приказан до краја ове године.

Малагурски је изразио задовољство што се општина Соколац укључила у овај пројекат, у којем ће кроз документарни филм бити представљена вишевјековна тежња српског народа за јединством и слободом.

„Сматрам да треба да будемо јединствени око борбе за националне интересе и изузетно ми је драго што начелник ове општине има слуха за важност великог пројекта за који ће нам дати сав расположиви архив из тог времена борбе за слободу“, навео је Малагурски.

Он је захвалио великом броју градова и општина у Републици Српској који су без обзира на политичко опређељење њихових представника подржали причу у којој ће заједничким снагама бити представљена важна прича и истина о минулом рату, не само домаћој, него и свјетској јавности.

Малагурски вјерује да ће документарни филм „Република Српска – борба за слободу“ бити премијерно приказан наредне јесени. /крај/ад/вј/фото

ИЗВОРСрна
Претходни текстНа „Малом Зејтинлику“ сутра неколико хиљада људи за Велике задушнице
Сљедећи текстОблачно са падавинама