Насловна Магазин Оснива се Билијарски спортски клуб „Гејм Центар“: УСКОРО БЕСПЛАТНА ШКОЛА БИЛИЈАРА

Оснива се Билијарски спортски клуб „Гејм Центар“: УСКОРО БЕСПЛАТНА ШКОЛА БИЛИЈАРА

100
0

Историја билијара датира од једанаестог вијека, али је на нашим просторима заступљена тек од деветнаестог. Била је то у почетку игра која се уз помоћ штапова и лоптица играла на земљи, нешто слично крикету, али је од тада доживјела бројне промјене, па је тако данашњи билијар потпуно другачији од оног првобитног.

Искусни играчи билијара истичу да изгледа једноставно ако се гледају правила, међутим, када је ријеч о вјештини, сматрају да је то сигурно једна од најтежих игара. Потребно је да будете стручњак и размишљате као математичар ако желите да убаците сваку куглу у рупу.

Билијарски савез Босне и Херцеговине постоји од 2009. године, али до сада није била успостављена веза са нашом регијом. Да је билијар посљедњих година у успону и све популарнији међу млађом популацијом, потврдио је члан Управног одбора поменутог савеза Зоран Јелић.

  • Актуелна је сезона Државне лиге БиХ, распоређена по регијама које се зову дивизије. Наша регија је осма и у њу су укључене општине: Хан Пијесак, Рогатица, Фоча, Горажде и Соколац. До сада је одржано једно коло и то претходног викенда, а у плану је да се одигра њих шест. Наредно ће се одиграти у априлу и тако до новембра. На крају ће наша четири играча учествовати на завршном Првенству БиХ, а тако ће ићи и из осталих дивизија, да се боре за првака. Завршни мастерс ће се састојати из три кола а одржаће се у Бањалуци, Сарајеву и Високом – навео је Јелић.

Он је додао да тренутно прикупља потребне документе за оснивање Билијарског клуба у Сокоцу, јер постоји велико инересовање наших суграђана да пробају игру на зеленој чоjи, а и сам је игра већ 34 године.

  • Билијар је игра која је замрла у нашем граду, али настојимо да је оживимо и већ нас има четрнаест лиценцираних играча Лиге БиХ. Ускоро ће бити регистрован Билијарски спортски клуб „Гејм Центар“ Соколац и посветићу се младим генерацијама за које ће бити организована бесплатна школа билијара. Обука ће се одвијати у просторијама угоститељског објекта „Гејм Центар“. Имамо два стола а у преговорима смо за још један пословни простор, којим ће се омогућити додатна два билијарска стола, чиме ће се обезбиједити услован клуб како за тренинге, тако и за одржавање свих врста такмичења. Часови ће се организовати недјељом и сви које привлачи билијар, нека дођу и учествују – позвао је Јелић.

Посебно је нагласио да су играчи из Сокоца учешћем на досадашњим такмичењима и турнирима освајали бројне медаље и дипломе у претходном периоду.

  • Турнири су организовани у Фочи, Зворнику, Горажду, Рогатици и Сарајеву, а најуспјешнији међу нама је млади Павле Ђерић, који има предиспозиције да учествује на много јачим Првенствима у билијару – додао је он.

Јелић је подсјетио да је до сада у Сокоцу организовано око 20 турнира, на којима су се нашла и нека утицајна имена из свијета билијара.

  • Прошли турнир је освојио Вања Хоџић из Сарајева, који је међународни лиценцирани судија билијара и за њега знају сви играчи Европе. Такође, на истом турниру учешће је узела Хана Мемић из Сарајева, која је била трећа на недавно одржаном Европском првенству у женској конкуренцији а иначе учествује и у мјешовитој категорији и остварује завидне резултате на свим такмичењима. Био је то најпосјећенији турнир који смо организовали, са укупно 35 играча из осам градова – истакао је Јелић.

Он је најавио да ће се ове године у оквиру традиционалне спортке манифестације „Илиндан спорт фест“ организовати и такмичење у билијару за које ће бити обезбијеђене вриједне награде.

Велики број играча, оснивање школа билијара, међународни турнири као и све више женских такмичара, само су доказ да је билијар одавно изашао из оквира такозване кафанске игре, за шта је некада важио.

„Билијар је насуптилнија игра перфекције и логичности. Саткана је од шаховске комбинаторике, закона физике и изванредне повезаности људског ума и телесне моторике“. (Никола Тесла)

ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстСвета тајна Јелеосвећења у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима
Сљедећи текстПриједор: Комеморација убијеном Башићу (ФОТО)