Насловна Вијести Регион Ово је српски пилот који је одушевио свијет: Приземљио авион усред ужасне...

Ово је српски пилот који је одушевио свијет: Приземљио авион усред ужасне олује

37
0

Британска метеоролошка канцеларија издала је у петак ријетко црвено упозорење за подручје Лондона и југоисточне Енглеске због јаких вјетрова које доноси олуја „Јунис“, а милионима људи широм земље је речено да остану код куће.

Без обзира на то, путнички авион „Ер Србије“ који је у петак летио за Лондон, успјешно је био приземљен на аеродром Хитроу око 13.00 сати по локалном времену иако је упао је у велику олују, а њиме је управљао српски пилот Марко Отањац.

О подвигу овог пилота говори цијели свијет који је пратио слијетање авиона на највећи лондонски аеродром. Пилот Марко је описао како је све то изгледало, као и да није очекивао толику пажњу коју је добио од много људи широм свијета.

„У петак, 18. фебруара, управљао сам авионом ербас А319 Ер Србије, који је слетио на лондонски аеродром Хитроу, што је на наше изненађење привукло приличну медијску пажњу. Остали чланови посаде на овом лету били су Бојан Марић копилот, као и чланови кабинске посаде Наташа Протић, Љубица Павловић и Ања Радојевић. Што се нас тиче, то је било само још једно слијетање, додуше у отежаним временским околностима, имајући у виду да је тог дана, као и претходних, над тим дијелом Европе била врло активна олуја која је названа Енис. Наравно, наш Оперативни центар је све вријеме пратио временске услове и давао процјене“, рекао је за Курир“ српски пилот којем су јуче аплаудирали не само путници авиона којим је управљао, већ сви који су погледали снимак слијетања.

Он је додао да је компанија била спремна за различите сценарије, од потенцијалног помијерања лета, па до преусмјеравања на неки алтернативни аеродром.

„Када је процјена била таква да су временски услови изнад минималних за безбједно слијетање, послије детаљних консултација, одлучили смо да полетимо за Хитроу. У току самог лета, колега копилот и ја смо непрестано разматрали временске услове као и опције које смо имали на располагању. Опште је познато да је авио-саобраћај најбезбједнији вид превоза због веома строгих процедура које се у њему примјењују. Зна се тачно шта су минимални метеоролошки услови за безбједно слијетање и да је брзина вјетра за само један чвор била већа од тог минимума, ми не бисмо ни покушали да слетимо. На крају је то успјешно обављено, што сте имали прилику да видите и на снимку који је ових дана објављен у великом броју медија“, рекао је храбри пилот за „Курир“.

Како се на снимку види, авион усљед удара вјетра заноси у страну, али српски пилот успијева да га безбједно приземљи на одушевљење Британаца који су пратили слијетање, а на друштвеним мрежама одмах су се низале похвале за српског пилота.

А колико је било драматично доказује и коментар једног од путника који се задесио у авиону.

„Бога ми, слијетање у Лондон рачунам као скок с падобраном“, написао је он.

 

ИЗВОРкурир
Претходни текстО Међународном дану матерњег језика, говорио Саша Kнежевић, универзитетски професор (ВИДЕО)
Сљедећи текстУ Сокоцу одржан Шаховски турнир „Сретење“