Насловна Вијести Република Српска Пашалић: Додатних 10 милиона КМ за пољопривреднике

Пашалић: Додатних 10 милиона КМ за пољопривреднике

247
0

Влада Републике Српске издвојила је додатних 10 милиона КМ из Компензационог фонда за подршку пољопривредницима у Српској, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Он је рекао да су уз ово, у оквиру разматрања информације о пољопривредној производњи, на данашњој сједници Владе Српске донесене и одређене мјере које ће бити разрађене посебним правилницима.

Пашалић је навео да је од тих додатних средстава 1,5 милиона КМ намијењено за производњу меркантилне пшенице и то тако што ће пољопривредним произвођачима бити обезбијеђено додатних 100 КМ по хектару.

„Из редовне мјере ми обезбјеђујемо 300 КМ по хектару свим произвођачима који су регистровани и који производе пшеницу, а сада додајемо ових 100 КМ, тако да ће укупан износ бити 400 КМ о хектару. Са овом интервенцијом цијена производње пшенице је рентабилна и поред високе цијене минералних ђубрива“, рекао је Пашалић, додајући да ову мјеру користи више од 2.200 пољопривредника.

Он је навео да је друга мјера везана за регресирање сјемена кукуруза у оквиру чега је издвојено 2,2 милиона КМ за суфинансирање набавке кукуруза за све регистроване пољопривредне произвођаче и за све хибриде, не само домаће, јер већ постоји мјера подршке набавци домаћих хибрида.

„Свим регистрованим произвођачима који купе на тржишту сјеме кукуруза биће враћено на рачун 20 одсто“, појаснио је Пашалић.

Трећа мјера, према његовим ријечима, тиче се произвођача поврћа за шта је обезбијеђено додатних 1,8 милиона КМ како би сви повртарски производи који буду откупљени у овој години били суфинансирани за 10 фенинга по килограму, чиме је на неки начин и уважен захтјев повртара са којима ће се та мјера разрадити наредних дана.

Пашалић је рекао да је, у оквиру подршке воћарске производње, намијењено додатних милион КМ и да ће се разговарати са воћарима о томе да ли ће та мјера бити реализована кроз набавку садног материјала или кроз подршку по килограму.

„Обезбијеђено је додатних милион КМ за мљекаре. Када смо разматрали начин како да подржимо произвођаче млијека, нисмо се одлучили на повећање премија, него на подршку у набавци јуница за занављање стада, јер је то акутни проблем наших произвођача млијека“, нагласио је Пашалић.

Он је навео да занављање стада може дугорочно ријешити проблеме и повећати производњу иако је производња млијека у Српској стабилна и расте из године у годину.

Пашалић је појаснио да ће се ова мјера реализовати тако што су, поред ових милион КМ из Компензационог фонда, вољне да учествују и домаће мљекаре, произвођачи и неке локалне заједнице.

„Поред ових милион КМ имамо и планирано 800.000 КМ. Та средства када се удруже са средствима самих фармера и двије мљекаре, чине укупан износ око 4,7 милиона КМ и то је довољно за набавку око 1.100 јуница“, навео је Пашалић.

Он је рекао да је предвиђено и 2,5 милиона КМ за откуп и прераду свињског меса с циљем да се подрже произвођачи свиња.

Пашалић је навео да је поред ових додатних средстава од 10 милиона КМ, обезбијеђено и 5,7 милиона КМ из редовних средстава за регресирани дизел који ће негдје од 10. марта произвођачи моћи преузимати, а цијена је умањена за 50 фенинга по литру.

„Такође смо предвидјели умањење закупнине концесионе накнаде. Више од 600 корисника користи земљиште кроз закуп или концесију и ту је ангажовано око 20.000 хектара, а једна од мјера Владе биће и смањење накнада за 50 одсто“, рекао је Пашалић.

Он је рекао да је Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара упућена иницијатива за укидање пет одсто царине на минерална ђубрива из трећих земаља.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИнформисање потрошача о услугама од општег интереса
Сљедећи текстФудбалски 166. вјечити дерби 27. фебруара