Насловна Магазин Култура Патријарх Порфирије: Велики значај Матице Српске

Патријарх Порфирије: Велики значај Матице Српске

17
0
Његова светост патријарх српски Порфирије указао је поводом обиљежавања 196 година Матице Српске на значај ове најстарије књижевне, културне и научне институције за српски народ, не само у прошлости него и данас.

Патријарх Порфирије је истакао да само име те установе довољно говори колики је њен значај за српски народ и да је сигуран да ће значај Матице увијек бити важан За укупни живот сваке епохе српског народа, саопштено је на сајту Српске православне цркве.

– Живот и рад Матице испреплетан је са животом нашег народа, али и са животом и улогом наше цркве и на овим просторима и уопште. Матица је мјесто, као што и сама ријеч „матица“ хоће да каже, које сабира све оне који се осјећају дијелом нашег српског народа, наше културе и духовности – рекао је патријарх Порфирије на свечаној сједници Матице Српске у Новом Саду.

Он је поручио да Матица Српска увијек у Цркви има подршку и сваку врсту отворености за заједничке пројекте и идеје које ће бити благотворне за сваког човјека, а то је писање историје и сабраних дијела.

– Претпостављам да неће бити само једна књига – Карловачке митрополије. Дакле, ево и Карловачка митрополија и Матица Српска већ саме по себи говоре колико је живот Матице укључен у живот Цркве, испреплетан, јер је ријеч о једном те истом народу који има континуитет. Има прошлост, живи сада, али и оно што је прошло и оно што је сада имаће свој смисао само ако траје и у будућности. Дакле, увијек смо са вама и имате сваку врсту подршке – поручио је патријарх српски.
|
Матица српска основана је у Пешти у 16. фебруара 1826. године због потребе за националном хомогенизацијом, просвећивањем, као и издавањем српских књига.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПрекид електроснабдијевања у општини Соколац
Сљедећи текстВелика олуја на сјеверу Њемачке