Насловна Некатегоризовано Помоћ Владе Српске омогућиће да се задржи број корисника јавне кухиње

Помоћ Владе Српске омогућиће да се задржи број корисника јавне кухиње

4
0
Помоћ Владе Републике Српске за рад јавних кухиња и набавку прехрамбено-хигијенских пакета значајно ће ублажити проблем изазван поскупљењима и омогућити да у Новом Граду бесплатан оброк и даље има 80 људи.

Помоћ у Новом Граду обезбијеђена је за Муслиманско добротворно друштво „Мерхамет“ у износу 3.500 КМ и Удружење дјеце и омладине са посебним потребама и њихових родитеља „Искра“ од 1.000 КМ

Предсједник Скупштине Удружења „Искра“ Владимир Мирић изјавио је Срни да проширено право на бесплатан оброк од 2018. године користи 20 особа.

– Одлуком Скупштине општине Нови Град оброци се припремају у просторијама Удружења `Искра`, а општина Нови Град је помогла у опремању кухиње – навео је Мирић.

Мирић је рекао да су корисници углавном из градског подручја и приградских насеља.

– Потенцијални корисници из руралног подручја не могу долазити, а иначе би број био већи – напоменуо је он.

Према његовим ријечима, помоћ Владе Републике Српске омогућиће да се задржи постојећи број корисника.

– Просјечна цијена оброка је пет КМ. Средства Владе Републике Српске помоћи ће да се компензује проблем изазван енормним порастом цијена основних животних намирница. Задржаћемо постојећи број корисника који ће имати квалитетан оброк – истакао је Мирић.

Он је додао да се из општинског буџета за јавну кухињу издваја 18.000 КМ.

Предсједник „Мерхамета“ Мирсада Сафић рекла је да јавна кухиња овог друштва ради од 2011. године, те да тренутно имају 60 корисника.

– Припремамо оброке за 60 до 65 корисника у складу са могућностима. Радимо у малом простору, али се сналазимо – навела је она.

Сафићева је напоменула да је јавна кухиња једна од дјелатности „Мерхамета“, чији је рад обновљен 2005. године.

– За кориснике који нису у могућности да дођу припремамо пакете са прехрамбеним и хигијенским артиклима. Осим тога, имамо програм помоћи старим и болесним особама и самохраним мајкама – истакла је она.

Она је рекла да ово друштво има добру сарадњу са Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, федералним Министарство расељених лица и избјеглица, општином Нови Град, те дијаспором.

Сафићева је нагласила да су корисници јавне кухиње особе свих узраста без обзира на националност.

– Помогнемо коме год треба оброк, не гледамо на националност. Потребе су веће, али ми помажемо у складу са могућностима – навела је она.

За кориснике се топли оброк припрема радним даном, а за викенд су обезбијеђени конзерве и хљеб.

Директор Центра за социјални рад Данијела Гојић рекла је да ће у оквиру ове помоћи бити уручени пакети за 48 породица корисника.

– Приликом подјеле пакета видјећемо које су потребе корисника како бисмо могли планирати помоћ у наредном периоду – навела је Гојићева.

Влада Републике Српске обезбиједила је више од 318.000 КМ за хуманитарна удружења и социјално угрожена лица Републике Српске, у оквиру помоћи за рад јавних кухиња и набавку прехрамбено-хигијенских пакета.

Осим наведеног, осигурана је набавка 3.860 прехрамбено-хигијенских пакета за социјално угрожена лица, а 165.000 КМ за ове намјене такође је обезбијеђено из буџета Компензационог фонда.

ИЗВОРsrna
Претходни текстПозив грађанима Српске да регулишу своје здравствено осигурање
Сљедећи текстНемирна ноћ, експлозије у Доњецку и Луганску (ВИДЕО)