Насловна Вијести Република Српска Посјета Гирској пећини и пећини Под липом

Посјета Гирској пећини и пећини Под липом

29
0

Представници Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Туристичке организације општине Соколац, Шумског газдинства „Романија“, Планинарског друштва “Гласинац” и пријатељи из Пала и Рогатице, данас су посјетили споменик природе – Гирску пећину и пећину Под липом.

Гирска пећина смјештена је на сјевероисточним падинама планине Озрен, у селу Доње Гире, 27 км од Сокоца и сврстава се у природна добра од великог значаја. Из пећине током цијеле године истиче поток који се послије стотињак метара улијева у ријечицу Ријеку, лијеву притоку Биоштице. Пећина се спелеоморфолошки састоји од “Главног канала”, дугачког 930 метара и неколико мањих, укупне дужине 1.300 метара.Пећински стубови, на појединим мјестима широки и до три метра, спадају у најљепше примјерке пећинског накита у пећинама Републике Српске.

Пећина Под липом налази се у засеоку Кадића Брдо, село Кнежина. На локалитету Под липом пронађену су остаци неандерталца стари 40.000 година и ово је један од локалитета у Босни и Херцеговини на којима је пронађена најстарија умјетност, чиме је БиХ сврстана у групу земаља југоисточне Европе које имају палеолитску умјетност.

ИЗВОРПланинарско друштво "Гласинац"
Претходни текстМУП Србије идентификовао мејлове са којих су стизале лажне дојаве
Сљедећи текстПочело обиљежавање 30 година од формирања Вишеградске бригаде