Насловна Вијести Република Српска Привредницима стиже помоћ Владе Српске

Привредницима стиже помоћ Владе Српске

104
0

Привредници у Српској су упалили црвени аларм Влади. Због сукоба у Украјини, отежана им је набавака сировина, наплата потраживања, поскупљење горива утиче на производњу, некима је и производња угрожена.

„Да ће цијене материјала у наредном периоду имати далеко већи тренд раста, што ће итекако угрозити наша предузећа. У овом тренутку неке материјале немогуће је добити. Морају се букирати робе унапријед пет, шест мјесеци па чак и годину дана, што изискује додатна улагања, смањење ликвидности“, каже Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

У Влади су спремили сет мјера, које би требало да буду ‘прва помоћ’. Једна од њих је суспензија акциза на нафту.

„Приједлог са којим ћу ја изаћи у име РС да смо ми спремни да у овом моменту акцизу на нафту и нафтне деривате суспендујемо на неко ооређено вријеме: не могу у овом моменту рећи које је то вријеме, све зависи да ли има разумјевања на другој страни“, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Због договора са руским партнерима Република Српска се снабдијева гасом по цијени од 365 долара на хиљаду кубика, док је цијена на берзама данас 2.200 евра. Цијена струје, за 80 одсто привредника који имају склопљене уговоре на двије године и важе до краја ове године, остале су 39,5 евра по мегават-часу, док је на берзама цијена 300 евра. Цијена горива на пумпама не мирује.

Свака бензинска станица која иам повећану малопродајну цијену то је индиктор да се дошло до нових залиха по увећаним цијенама. Самим тим морате обрачунати своју маржу, ПДВ итд. Да грађани долазе на бензинске станице и неконтролисано купују гориво сматрајући да ће им то бити залиха у евентуално неком периоду који долази, мислим да је то непотребно“, каже Драган Тришић, Групација за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

Влада је спремна да замрзне и цијену брашна. У договору са банкама привреднцима и становништву биће понуђени кредити са повољном каматном стопом уз могућност субвенција Владе. Влада ће, у договору са Привредном комором, преузимати наплату теже наплативих потраживања из Украјине и Русије у име привредника.

„Ми ћемо ићи са оним врстама помоћи као што смо имали у корони да рецимо тим фирмама платимо за њихове раднике порезе, доприносе, ако треба и минималне плате и да сачекамо да ти људи преживе и дођу у позицију да неометано функционишу“, додаје Вишковић.

Привреди и становништву би од помоћи било увођење диференциране стопе ПДВ-а, како би основне животне намирнице биле ослобођене пореза.

Као и за суспензију акциза, и за то је потребна одлука на нивоу БиХ.

 

ИЗВОРатв
Претходни текстИсточна Илиџа: Потписан уговор о одобравању новчаних средстава за суфинансирање пројекта етажних власника (ВИДЕО)
Сљедећи текстРусија забранила „Facebook“