Насловна Вијести Привремено суспендовати акцизе на гориво

Привремено суспендовати акцизе на гориво

212
0

Раст цијена поприма такав ниво, да економски аналитичар Фарук Хаџић сматра да би БиХ требала привремено суспендовати наплату акциза на гориво те тако редуковати нагли раст цијена.

“Ниво цијена горива у БиХ већ сада је забрињавајући и врло је могуће да ће додатно расти у наредном периоду“, сматра Хаџић.

Због високе цијене горива, доћи ће до додатног притиска на раст цијена и других производа и услуга, што ће само још више подстаћи инфлацију – раст цијена, наводи он.

“Краткорочно, рјешење је у привременој суспензији члана 17. Закона о акцизама у БиХ, како би се наплата акциза на гориво суспендовала на три мјесеца са могућношћу продужења на још три мјесеца ако буде потребе. Дугорочно, а то сам предлагао прије неколико година, може се увести ‘варијабилна акциза’ на гориво, која би се повећавала/смањивала зависно од кретања нафте на свјетском тржишту”, написао је.

Каже и како акцизу не треба мијешати са путаринама за цесте и аутоцесте, које се такође наплаћују по литри горива.

“Оне свакако, већински иду намјенски за посебне подрачуне. Акциза иде искључиво у текућу буџетску потрошњу, без било какве јасне намјене утрошка. Суспензијом овог члана, цијена горива у БиХ би се одмах смањила између 0,35 КМ (дизел) – 0,47 КМ (моторни бензин 98) по литри горива”, закључује Хаџић.

ИЗВОРklix.ba
Претходни текстПознато када Новак Ђоковић игра први меч у 2022: Послије короне, депортације и 80 дана – гледамо га у понедјељак!
Сљедећи текстПол Макартни одржаће турнеју по САД