Насловна Вијести Промовисана књига „Трагом фамилије“ на Сокоцу

Промовисана књига „Трагом фамилије“ на Сокоцу

12
0

На Сокоцу је промовисана књига „Трагом једне фамилије“ аутора Велемира Копривице и Станојке Копривица Ковачевић о етнографским записима о гласиначко-романијском крају.

Девеседтпетогодишњи Копривица, који је одрастао у породичној заједници коју је чинило 38 „чељади“, а данас живи сам у селу Бандин Оџак код Сокоца, каже да је записивао све оно чега се сјећа, а што је послужило као матријал за књигу о фамилији Копривица.

Његова сестре Станојка Копривица Ковачевић каже да је идеја о етнографским записима о гласиначко-ромањском крају потекла од ње, а да је књига „Трагом једне фамилије“ настала из четири свеске забиљежака њеног брата Велемира.

Она каже да је препоручила брату Велемиру да стави на папир све што зна о Копривицама који су из Црне Горе дошли на Гласинац, почевши од прводосељеног Боже до новијег доба.

Ова књига је, како каже, истовремено и свједочанство о једном народу, којег је Миленко Филиповић назвао „гласиначки сој“, а који се са свим својим особеностима формирао након доласка на Гласинац.

Ковачевићева је истакла да је пишући о овој фамилији кроз етнографске записе представила и сачувала од заборава традицију народа гласиначког краја.

Етнолог Мирослав Нишкановић, говорећи о књизи, подсјетио је да је пишући о фамилији Копривица дошао до податка да све Копривице које славе Никољдан воде далеко поријекло од истог презимена са Бањана у Црној Гори, те да је њихово расељавање почело почетком 17.вијека.

Он је похвалио идеју брата и сестре Копривица да наставе истраживања о фамилији у којима су ранији аутори заокружили вријеме двадесетих и тридесетих година минулог вијека.

– Они су наставили ова истраживања и употпуњавају их, описујући дешавања, људске судбине и породичне односе, те у форми дијалога исписују својеврсни летопис Бандиног Оџака, Гласинца, Романије и њихових становника – навео је Нишкановић.

Он је рекао да је књига „Трагом једне фамилије“ од великог значаја за фамилију Копривица, али и прилог о познавању породичног и друштвеног живота на Гласинцу у посљедна два вијека, те да може бити од користи свима који се баве истраживањима у овој области.

Ковачевића је до сада објавила роман „Лисица у рукама“ /1981/, књигу „Историја сестринства у Србији“, а највише се исказала у форми кратке приче.

Велемир Копривица, мјештанин села Бандин Оџак код Сокоца, један је од аутора књиге, прибиљежио је и отргнуо из заборава оно што није за заборављање.

Организатор промоције је Народна библиотека Соколац уз подршку Завичајног удружења „Романија“.

ИЗВОРСрна
Претходни текстФестивал окупио око 150 младих фолклораша
Сљедећи текст„Пулс града“ 22.05.2022.