Насловна Магазин Култура Промовисани “Чувари вјетрова“, ауторке Милице Боровчанин: Поезија која брише просторне и старосне границе

Промовисани “Чувари вјетрова“, ауторке Милице Боровчанин: Поезија која брише просторне и старосне границе

219
0

На Међународни дан дјечије књижевности, који се обиљежава 2. априла, у просторијама Народне библиотеке Соколац, промовисана је трећа књига поезије “Чувари вјетрова“ , млађане ауторке Милице Боровчанин. Овај пут књига обухвата искључиво пјесме, подијељена је у циклусе: духовне, родољубиве и рефлексивне поезије. Прозне радове, како нам је Милица рекла, сакупља за неке будуће дане када дође вријеме да својој читалачкој публици подари и један роман.

-У мојим годинама, ријетко је имати објављене три збирке поезије, што ми је велика част. Ова збирка је уједно најопширнија. Заступљен је знатан број пјесама и надам се да сам по квалитету напредовала, у односу на прве двије, те да сам сазрела као пјесникиња. Роман тражи зрелог писца, тако да мислим да се то неће десити у блиској будућности, за сада су ту само идеје, скице и нацрти. Потребно је вријеме да се спремим ја за њега и он за мене, али постоји велика воља у мени и то је најважније – истакла је ова средњошколка.

Читајући њене стихове, не може се наслутити колико година ауторка има, а управо та зрелост показала се и на анонимним конкурсима, на којима је награђивана од стране стучних жирија и то високим признањима.

– За мене је највеће надахнуће природа и мислим да све оно што напишем, иако није директно посвећено природи, на неки начин црпи инспирацију из ње. Највише има рефлексивне поезије, а оно што је интересантно уопште није заступљена љубавна, што је чест случај код младих писаца. Вјероватно ми је потребно времена да се ту окушам – открива она, а за поруку младим пјесницима изабрала је ријечи које је и сама недавно чула: „Нека ваше пјесме личе на вас“.

Иза Миличине треће књиге стоји Културно издавачки центар „Српска кућа“ из Пожаревца, основана 1995. године.

– Задовољство је сарађивати са једном оваквом дуговјечном и престижном кућом, која је изродила велики број младих писаца. Драго ми је што сам дио те породице. Највећу захвалност за издање ове збирке дугујем својој школи у финансијском и сваком другом смислу. Постоји обећање и локалне заједнице, којој се такође захваљујем. Наравно, ту је и медијска подршка, као и људи који читају моје стваралаштво, а све то ми веома значи – казала је она.

Братислав Голић, главни и одговорни уредник „Српске куће“ изразио је увјерење да ће Милица бити изузетан писац у региону и да јој тек слиједе бројне награде.

– Њене пјесме су већ пролазиле кроз наше зборнике, у којима настојимо да афирмишемо младе књижевнике у Србији, дијаспори и Републици Српској. Ја сам човјек који је створио град од преко 20.000 младих писаца, које желим да представим у Гинисовој књизи рекорда. Спремна је књига са свим тим радовима, који ће се превести на енглески језик – подијелио је Голић и открио да има у плану и покретање кампа који ће окупљати талентовану дјецу.

Професорица српског језика и књижевности Сузана Пржуљ навела је да је метафорични наслов збирке изабран из истоимене пјесме „Чувари вјетрова“, посвећене пјесницима.

 Вјетрови асоцирају на духовне немире, оно највредније у људима, а чувари на умјетнике у вјечном трагању за љепотом, у стварности често лишене сваке љепоте и вишег смисла. Збирка садржи преко 50 пјесама, које су тематски и по форми врло разнолике. Ако је истина да је језичка немоћ посљедица мисаоне, Миличина поезија плод је богате мисаоности и култивисаности, што је неуобичајено за њене године. Задовољство ми је што је моја ученица Милица, која у свему превазилази школске окриве. Тешко је побројати све њене награде, а овом приликом ћу поменути традиционалну 49.традиционалну пјесничку међународну манифестацију „Лимске вечери поезије“, гдје је одушевила публику и жири. Она је наш амбасадор лијепе ријечи и добре воље. Њена поезија брише просторне и старосне границе – поручила је професорица Пржуљ.

Милица Боровчанин је одлична ученица другог разреда гимназије СШЦ „Свети Василије Острошки“, а прије „Чувара вјетрова“ објавила је двије збирке поезије „Безимени човјек“ (2018) и Сунчев човјек (2020). Међу бројним наградама најчешће истиче „Златну значку“ општине Соколац, јер потиче из њеног мјеста. Надарена је и за ликовно стваралаштво.

У програму су учествовали Ђорђе Ковачевић, млади соколачки пјесник, и Ана Јанковић, илустратор насловнице „Чувара вјетрова“, која је овом приликом излагала своје ликовне радове и фотографије.

ИЗВОРСрна
Претходни текстOбиљежен 3. април – Дан ослобођења Пала(ВИДЕО)
Сљедећи текстМитрополит Хризостом служио литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром(ВИДЕО)