Насловна Вијести Република Српска Пронаталитетна политика општине Гацко и подршка породици

Пронаталитетна политика општине Гацко и подршка породици

218
0

Зарад побољшања услова за задовољење основних потреба брачних парова и потреба дјеце, посебног подстицаја рађању дјеце на подручју општине Гацко, подршке материјално угроженим породицама са дјецом гдје су један или оба родитеља незапослена, општина Гацко донијела је Одлуку о пронаталитетној политици.

Према ријечима начелника oпштине Гацко, др Огњена Милинковића, у ове сврхе Буџетом општине Гацко за ову годину планирана су средства у износу од 40 хиљада марака. Уколико се укаже потреба, ова средства биће повећана ребалансом, потврдио је Милинковић.

„Одлуком о стимулативним мјерама за спречавање „бијелe куге“, Општина је и раније стимулисала младе брачне парове приликом склапања брака и рођења дјетета. Овом одлуком, коју смо донијели на последњем скупштинском засједању, проширили смо сет подршке породици, свјесни изазова са којима се суочавају млади брачни парови. Захтјеви ће се подносити надлежном Одјељењу, како је прецизирано Одлуком, а уколико се укаже потреба висину средстава кориговаћемо ребалансом“, казао је Милинковић, додајући да су од почетка године на адресу Општине стигла два захтјева за финансирање неинвазивног пренаталног теста.

ЗА СВАКО НОВОРОЂЕНЧЕ 300 МАРАКА

Финансијска подршка за склапање брака остала је у истом новоу, и износи 500 КМ.

Први пут, Општина је увела подршку од по 300 КМ, за прворођено и другорођено дијете. За трећерођено, четврторођено и свако наредно дијете, из буџета Општине биће издвојено по 1000 КМ.

Одлуком је прописно и да се висина финансијске подршке, уколико један родитељ није запослен на дан рођења дјетета, множи са коефицијентом 1,5. Уколико су оба родитеља незапослена на дан рођења дјетета, висина финансијске подршке множи се коефицијентом 2.

4000 МАРАКА ЗА ВАНТЈЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ

Општина се обавезала да ће суфинансирати дио трошкова вантјелесне оплодње, у износу од 4000 КМ, за све парове који се боре за потомство.

Такође, дефинисана је и финансијска подршка за неинвазивни пренатални тест, који остварује трудница са пребивалиштем на подручју општине Гацко, најмање шест мјесеци прије подношења захтјева, што је прецизније дефинисано Одлуком.

ЗА ПОРОДИЦЕ СА ТРОЈЕ ИЛИ ВИШЕ ДЈЕЦЕ ЗА НАБАВКУ УЏБЕНИКА 140 КМ

Општина ће суфинансирати износ од 70 КМ за набавку једног комплета уџбеника, за све ученике основне школе који нису остварили право на основу Одлуке о додјели бесплатних уџбеника, Министарства просвјете и културе Републике Српске, или на неки други начин.

Породицама са троје или више дјеце и самохраним родитељима (без обзира на број дјеце), Општина ће суфинансирати средства за набавку једног комплета уџбеника у износу 140 КМ, за све ученике који нису остварили право на основу горе наведене Одлуке Министарства или на неки други начин.

Одлуком о пронаталитетној политици јасно су дефинисана права али и услови под којима се она остварују.

Захтјеви се подносе Одјељењу за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Гацко, а детаље које Одлука носи можете прочитати ОВДЈЕ.

ИЗВОРgacko-rs.info
Претходни текстУ Српској рођено 17 беба
Сљедећи текстПретреси у Сарајеву и Тешњу због фалсификовања исправа