Насловна Вијести Путин ће Западу послати упозорење летјелицом „Судњи дан“

Путин ће Западу послати упозорење летјелицом „Судњи дан“

271
0

Руски предсједник Владимир Путин послаће својеврсно упозорење Западу, презентацијом летјелице назива „Судњи дан“, на прослави која ће се одржати у понедјељак, означавајући 77. годишњицу побједе Совјетског савеза над нацистичком Њемачком.

Пркосан пред изолацијом у коју га је Запад ставио откако је наредио инвазију на Украјину, Путин ће говорити на Црвеном тргу прије параде трупа, тенкова, ракета и интерконтиненталних балистичких пројектила.

Лет изнад Kатедрале светог Василија Блаженог у Москви, укључиваће суперсоничне летјелице и стратешке бомбардере, те први пут од 2010. године, командни авион Ил-80 „Судњи дан“ који би носио руско наоружање у случају нуклеарног рата, саопштили су из руског Министарства одбране.

У том сценарију, Ил-80 је дизајниран да постане командни центар за руског предсједника. Препун је технологије, али поједини детаљи о његовом дизајну су руска државна тајна.

Путин, шездесетдеветогодишњи вођа Kремља, више је пута упоредио рат у Украјини са изазовом са којим се Совјетски Савез суочио када су нацисти Адолфа Хитлера извршили инвазију 1941. године.

Током Другог свјетског рата, 27 милиона људи из тадашњег Совјетског савеза изгубило је животе, а Путин је прије инвазије на Украјину у више наврата истакао како сматра да Запад сада жели умањити улогу, коју су совјетске снаге имале у побједи над нацистима.

ИЗВОРфото Economic Times, Твитер
Претходни текстХрватски политички врх најављује врућу јесен, БиХ клизи у нову кризу
Сљедећи текстKако је Чкаља добио надимак ?