Насловна Вијести Путин: Одлука о покретању војне операције била тешка

Путин: Одлука о покретању војне операције била тешка

25
0

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да ће руска војска ускоро завршити све задатке по питању уништења војне инфраструктуре Украјине. Руски предсједник је, такође, упозорио да уколико било која земља буде увела зону забрана летења над Украјином – Русија ће ту земљу сматрати учесницом конфликта.

Према његовим речима, санкције против Русије су једнако тешке као објава рата, пренио је Спутњик.

Путин је назвао тешком одлуку о покретању специјалне војне операције у Украјини.

Предсједник Русије се данас састао са женама летачке посаде руских авиокомпанија, а током састанка му је постављено питање о циљевима специјалне операције у Украјини.

„То сам рекао на почетку операције и говорио прије него што је ова одлука донијета. Тешка одлука, без икакве сумње“, рекао је Путин одговарајући на питање.

Истакао је да је Русија покушала да ријеши конфликт у Украјини мирним путем и навео да је неопходно дозволити људима у Донбасу да говоре руски језик и живе мирно свој живот.

Он је казао да постоји много разних варијанти демилитаризације Украјине, које су на преговарачком столу са Кијевом и да се нада позитивној реакцији.

„Русија је одмах одреаговала на позив из Кијева нашим војницима у вези с Маријупољом, отворила је хуманитарни коридор, али они не пуштају људе“, истакао је Путин.

Како је увјерен руски лидер, потенцијални пријем Украјине у НАТО стимулисао би ту земљу да изврши инвазију на Крим.

„Све се више говори о томе да ће Украјину примити у НАТО. Разумијете ли до чега то може довести? Ако они наставе да спроводе војну операцију у Донбасу, то значи да ће напасти и Крим. И шта онда? Треба да се боримо против цијелог НАТО-а? Свјесни сте посљедица? Мислим да су сви свјесни тога“, рекао је Путин.

Према његовим ријечима у Русији неће бити увођено ванредно стање и нагласио да ниједан регрут није укључен у операцију у Украјини, и да су у њу укључени само професионалци.

Ако Украјина настави да се понаша како се понаша – изгубиће државност

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да руска војска има довољно капацитета да изврши све задатке по питању специјалне операције у Украјини.

„Имамо довољно снаге и средстава да урадимо све што смо себи задали“, рекао је Путин.

Руски предсједник је такође рекао и да уколико Украјина настави да се понаша како се понаша – у питање ће доћи и украјинска државност.

„Сви људи који то не желе да разумију, посебно руководство Кијева, морају да схвате да ако наставе да раде оно што раде, доводе у питање будућност украјинске државности. Ако до тога дође, то ће бити у потпуности на њиховој савести“, нагласио је Путин

Путин: Бандити и неонацисти у Украјини пуцају чак и у сопствене војнике

Бандити и неонацисти у Украјини не штеде људе и пуцају чак и на сопствене војнике, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Руски предсједник је, такође, рекао да украјинске власти држе око 6.000 страних студената у Харкову. „Узели су стране држављане за таоце. У Харкову је више од 6.000 младих, студената, гурнуто на жељезничку станицу и држе их већ трећи дан“, рекао је Путин.

Предсједник Русије је подсјетио и да се украјински националисти крију иза цивила као живи штит. Он је прецизирао да се у овом тренутку у Мариупољу рјешава питање хуманитарног коридора, зато што украјинска страна нарушава прекид ватре.

Путин: Санкције уведене Русији су сродне објави рата

Руски предсједник је оцијенио да су санкције уведене Русији сродне објави рата.

Према његовим ријечима, западне земље, укључујући и САД, прије неколико година су на спискове санкција уврстиле опрему неопходну за руску авиоиндустрију, јер су сматрале да је повезана са одбрамбеном индустријом, али је Русија успјела да је сама измисли, иако је распоред помјерен за годину и по.

„У претходних неколико година наши конкуренти, укључујући и америчке, понашали су се крајње непоштено: уносили су у санкциони списак неке материјале који немају везе са одбрамбеном индустријом, под изговором да су двоструке намјене – нема двојне користи тамо – узели су неке материјале који су уврштени на санкционе листе“, рекао је Путин, објашњавајући историју стварања руског авиона МС-21.

„Зашто? Зато што су они имали свој производ, своју летјелицу, очигледно инфериорну у односу на МС-21, у смислу конкуренције. Урадили смо оно чега су они покушали да нас лише, сами смо измислили ове материјале и они су чак и бољи од страних“, објаснио је руски предсједник.

Путин је истакао да Русија то намјерава да учини и у другим областима.

„Знате ли шта кажу? Док не загрми, сељак се не прекрсти – ово је свакако о нама: када нас околности натјерају, ми то радимо и постижемо. Мотор ПД-14 не само да није инфериоран, већ је у много чему бољи. Да, потребно нам је још времена, неколико мјесеци – имаћемо свој мотор. Авион ће бити у потпуности наш. Модеран и руске производње“, закључио је Путин.

 

ИЗВОРртс
Претходни текстБлинкен признао: Пораз Украјине није неизбјежан, али руска војска јесте супериорна
Сљедећи текстМанифестација „Наш мозаик културе и традиције“ (ВИДЕО)