Насловна Вијести Свијет Путин: Запад подстицао Кијев на крвопролиће

Путин: Запад подстицао Кијев на крвопролиће

32
0

Руска војска уништила је планове украјинских власти које су намјеравале да крену у рат, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

Он је додао да Запад неће опростити Русији независан курс и покушаће да је докрајчи и наруши њен територијални интегритет, али да то неће успјети Америци и њеним савезницима.

– Желим да кажем крајње отворено: иза лицемјерних разговора и актуелних поступака такозваног колективног Запада стоје непријатељски геополитички циљеви. Њима једноставно не треба снажна и суверена Русија. Они нам неће опростити наш независан курс, ни то што штитимо наше националне интересе – рекао је Путин и додао:

– Сјећамо се како су подржавали сепаратизам, тероризам, подстичући терористе и бандите на Сјеверном Кавказу. Они и сада, као деведесетих и почетком двијехиљадитих година, опет желе да покушају да нас докрајче, пригњече. Да нас претворе у слабу, зависну земљу, да наруше територијални интегритет – да распарчају Русију како њима најбоље одговара. Тада им није успјело, неће ни данас – поручио је Путин.

На савјетовању о мјерама подршке регионима он је говорио о разлозима за покретање специјалне операције у Украјини.

Предсједник је истакао да ће специјална операција, чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, бити спроведена до краја.

– Операција иде по плану. Тактика Министарства одбране показала се као потпуно оправдана. Чини се све како би се избјегле жртве међу цивилима – рекао је Путин.

Како је рекао, актуелни формат операције био је једини могући.

– Да је руска војска дјеловала само у Донбасу, то не би довело до елиминисања пријетњи, тамо би се појавила нова линија фронта – истакао је Путин.

Такође је истакао да Запад подстиче власти у Кијеву на крвопролиће, испоручујући оружје и шаљући плаћенике. Путин је додао да је Кремљ предлагао Оружаним снагама Украјине да повуку јединице из Донбаса.

– Говорим ово први пут: на самом почетку специјалне операције, у циљу избјегавања крвопролића, кијевским властима је предложено да не улазе у борбена дејства, него да једноставно повуку своје трупе из Донбаса. Нису жељели. Шта да се ради, то је њихова одлука – истакао је руски лидер.

Путин је такође говорио о методама којима прибјегавају Оружане снаге Украјине.

– Као што знате, 14. марта је изведен ракетни напад на центар Доњецка. То је био отворени крвави терористички напад који је однио животе више од 20 људи. Такви напади се настављају посљедњих дана – не бирајући туку по трговима, са фанатизмом и жестином оних који су осуђени на пропаст – као фашисти који су посљедњих дана Трећег рајха покушали да одвуку са собом у гроб што више невиних жртава – казао је руски предсједник.

Руски предсједник је рекао да појава руских снага на прилазима Кијеву нема никакве везе са намјером да се окупира Украјина.

Путин је указао и да је пронацистички режим у Украјини у блиској будућности могао да добије нуклеарно оружје на чијој мети би била Русија.

Такође је указао на покушаје Запада да подијели руско друштво.

– Сигуран сам да ће такво природно и неопходно самопрочишћење друштва само ојачати нашу земљу – нашу солидарност, јединство и спремност да одговоримо на било какве изазове – поручио је Путин.

Украјина никада неће служити као платформа за пријетњу Русији, поручио је Путин.

– Поуздано ћемо осигурати безбједност Русије, нашег народа и никада нећемо дозволити да Украјина служи као одскочна даска за агресивне акције против наше земље – рекао је руски предсједник.

Такође је истакао да је Русија спремна да током преговора разговара о питању неутралног статуса Украјине, њеној демилитаризацији и денацификацији.

– Наша земља је учинила све како би се организовали и одржали ти преговори, схватајући да је потребно да се искористи свака могућност за спасавање људи и њихових живота – рекао је он.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текстНа „Малом Зејтинлику“ обиљежено 26 година од егзодуса сарајевских Срба (ВИДЕО)
Сљедећи текстЧетврта лажна дојава о бомби у авиону ка Русији