Насловна Магазин Култура Рогатица: Промоција књиге „Сокаком до успомена“

Рогатица: Промоција књиге „Сокаком до успомена“

27
0
Паљанка Ковиљка Марковић објавила је крајем прошле године књигу ,,Сокаком до успомена’’, за коју књижевни критичари наводе да се “њише се између секвенци мемоара, аутобиографије и романа у причама”.
Наиме, кроз усмену традицију, језик и писану ријеч изражавају се креативност, знање, вјештина и дух људи који га стварају, као што је то урадила Ковиљка Гавриловић. Јунаци збирке прича ,,Сокаком до успомена’’ су људи који имају своје свијетле и тамне стране, које излазе на видјело у сасвим обичним, али и у необичним и кризним ситуацијама.
Начелно, књига “Сокаком до успомена” говори о животу и смрти, љубави и мржњи, повјерењу и неповјерењу, а у мрежу тих “великих” тема хватају се бројни индикатори малих, људских прича и реперкусија која друштво оставља на појединцима чија тамна, али неминовна страна понекад изненади и избезуми и њих саме. Онако како то само живот умије да режира. Понекад лијепо, а веома често и мање лијепо. То су јунаци прича ,,Сокаком до успомена’’- Видак, баба Савка, чистачица Шефика, Доминка и Хасна, мајка Спасенија, ђед Тодор Марковић, стрина Радојка, и многи други и те како осјетили на својој кожи. Осјетили су и сву љепоту, и сву бол постојања.
Оно што је битно јесте да су све приче из књиге истините и да су сви ти људи, без обзира да ли су названи правим именима или не, некада постојали, односно да неки од њих и данас постоје и живе. Пишући ове приче, ауторка је имала жељу да сав свој доживљај, слику, емоцију и емпатију коју осјећа према свом родном граду и судбини обичног човјека пренесе на лист папира и на тај начин их похрани у колективно сјећање. Притом је у свим причама ненаметљиво уткала и аутобиографске елементе, као и нека стварна сјећања и слике које је везују за крај у којем је рођена и одрасла, као и људе који су били дио њеног живота, сачувавши их од заборава.
Промоција књиге „Сокаком до успомена“ биће одржана у четвртак, 17. фебруара, и у Рогатици, у Народној библиотеци „Војислав Лубарда“. Почетак промоције је у 18 часова. Моле се посјетиоци да поштују епидемиолошке мјере.
Претходни текстСрпска никада није била окупатор – туђе нећемо, своје не дамо (ФОТО)
Сљедећи текстНеопходна боља подршка мљекарима у вишим подручјима