Насловна Магазин Занимљивости Романтично вече у Фочи: Што се више жртвујеш за супружника, брак је...

Романтично вече у Фочи: Што се више жртвујеш за супружника, брак је дражи

237
0

Рецитацијама у славу љубави и породичног живота које су казивали фочански средњошколци и дружењем брачних парова, у Фочи је завршено обиљежавање „Недјеље брака“, чиме су овдашњи Центар за социјални рад и Удружење „Породица“, први пут на овакав начин скренули пажњу на потребу очувања породице.

Након анкете у којој су грађани Фоче одговарали на питања у вези са брачним вриједностима, те предавања о превазилажењу брачних размирица, као завршна активност синоћ је у кафетерији „Сунце“ организовано романтично вече – дружење младих брачних парова са нешто искуснијим паровима, као и онима који још нису стали на луди камен.

Ленка и Раде Гаговић у браку су четири и по деценије. Сложни су у оцјени да је међусобно поштовање и разумијевање кључ трајности брачне заједнице.

Раде истиче да је брак непревазиђена институција.

„За брак се, наравно, треба наоружати стрпљењем, вољети се, разумијевати и више него разумијевати, увијек једна љествица више мора бити разумијевања, да би брак успио. Заборавити на себичност и што се више жртвујеш за другу стану, брак је дражи“, поручио је Раде.

Његова супруга Ленка Гаговић, каже да је најважније сложити се у погледу моралних вриједности, а да је све друго компромис.

„Ми нисмо пар који каже – да, тако је, драги! Ми се, заиста, посвађамо и то жестоко, али на крају нађемо компромис. Што се тиче темељних вриједности, ту смо сагласни“, искрена је Ленка.

Она је похвалила организацију „Недјеље брака“ и нагласила да је данас, када је све више развода, веома важно говорити о вриједностима и светости брачне заједнице.

Посебни гости романтичне вечери били су двадесетогодиша Слађана Живановић и њен седам година старији супруг Владимир Живановић – првовјенчани фочански брачни пар у овој години.

„Забављали смо се четири године и наш план је било ступање у брак, вјенчали смо се 21. јануара. Лијепо нам је, добро се слажемо, а сада очекујемо бебу. Моја препорука младима је да је боље што раније ступити у брак“, рекао је Владимир.

Промовишући вриједности брака током ове седмодневне кампање, из Центра за социјални рад упозорили су да је број склопљених бракова у Фочи из године у годину све мањи, док расте број развода, а да је тај тренд поготово изражен у вријеме епидемије вируса корона.

У ситуацији када су супружници, поготово у првој години епидемије, имали прилику да више времена проводе заједно, у оним породицама гдје није било довољно разумијевања, испливале су непомирљиве разлике и долазило је до сукоба, али и обрнуто, гдје су везе засноване на међусобном поштовању и разумијевању, бракови су се додатно учвршћивали, речено је између осталог, на обиљежавању „Недјеље брака“.

У 2021. години у Фочи је брачну заједницу засновало 76 парова, а у истом периоду било је 20 развода.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстАМС РС: Опрез, мокри и клизави коловози
Сљедећи текстСПЦ: Данас Света три Јерарха