Насловна Вијести Руска централна банка подигла камату на 20%

Руска централна банка подигла камату на 20%

216
0

– Руска централна банка је подигла данас референтну каматну стопу са 9,5 процената на 20 посто на годишњем нивоу, како би се супротставила ризицима од депресијације рубље и раста инфлације.

„Екстерне околности за руску привреду су се драстично промијениле. Подизање кључне стопе омогућиће повећање камате на депозите до нивоа неопходних за неутралисање ризика од растућих ризика од девалвације и инфлације. Тиме ће се подржати финансијска и цјеновна стабилност и заштити штедња грађана од девалвације“, наводи се у саопштењу Банке Русије, преноси Тасс.

Ово је највиши ниво референте камате у Русији икада. Претходни рекордан ниво од 17 процената забиљежен је у децембру 2014, додаје руска агенција.

Поред тога, на предлог Министарства финансија и руске централне банке данас је донета и одлука којом се свим резидентима у Русији који се баве спољнотрговинском дјелатношћу налаже да продају 80 одсто својих девизних прихода.

Банка Русије је у недјељу најавила низ мјера за подршку домаћем тржишту капитала, како би ставила под контролу све шире посљедице оштрих западних санкција уведених против Москве због напада на Украјину.

Претходни текстНовак Ђоковић више није број један
Сљедећи текстПреговори са Украјином почињу у 12.00 по московском времену?