Насловна Вијести Шеранић: Вакцинација против вируса корона биће законски уоквирена

Шеранић: Вакцинација против вируса корона биће законски уоквирена

26
0

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да није задовољан степеном вакцинације у Српској, који је 50 одсто, те најавио да ће вакцинација против вируса корона бити и законски уоквирена кроз измјене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.

Шеранић је додао да ће, вјероватно, вакцинација против вируса корона ићи у правцу сезонске вакцине.

– Још се, са аспекта производње, гледа начин како приступити производњи и вакцини која ће у једној дози моћи одговорити због виђене потентности у мутирању вируса. Не треба размишљати о броју доза – рекао је Шеранић за „Глас Српске“.

Он је указао да геополитичке ствари, попут сукоба Русије и Украјине, утичу на све, па ће утицати и на тржиште лијекова и набавку вакцина, али да Српска у овом тренутку има одређене количине „синофарм“ вакцине са роком трајања до 2023, као и дозе осталих вакцина које може користити у наредном периоду.

Шеранић је рекао да је добро што имамо податак да око 95 одсто становника Српске има антитијела, али да они нису разлог због којих би требало скинути заштитне маске или престати размишљати о ризицима.

– Разматра се опција укидања маски у затвореним јавним просторима, али ћемо у марту размотрити све детаљније јер је то посљедњи мјесец периода у сезони преноса акутних респираторних инфекција који траје од октобра. И због тога наше мјере важе до 31. марта – напоменуо је Шеранић.

Он је рекао да је генерално задовољан како је здравствени систем Српске одговорио на пандемију, да се стално улаже, прије свега у просторне капацитете и опрему.

– У овом моменту имамо активних четири, пет `градилишта`, а у задње три године набавили смо више од 45 санитетских возила за наше установе, али и даље треба да радимо на унапређењу економско-социјалног статуса радника у здравству. Било је измјена и цијене рада те повећања плата, али то не треба да буде крај. Тако да се ствари помјерају – рекао је Шеранић.

Коментаришући одређене манипулације у вези са набавком заштитне и друге опреме, он је рекао да је то ствар која је у надлежности истражних органа и судова.

– Ако буде утврђена одговорност, на бази тога треба и доносити одлуке – каже Шеранић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПашалић: Српска има довољно животних намирница
Сљедећи текстУкрајински националисти изазвали експлозију у Маријупољу, под рушевинама 200 људи