Насловна Вијести ШГ „Романија“ планира пошумљавање 47 хектара

ШГ „Романија“ планира пошумљавање 47 хектара

44
0

На подручју Сокоца прољећно пошумљавање је у току у Озекровићима и Паржевићима, што је само дио од 47 хекатара колико је планирано за ову годину у Шумском газдинству /ШГ/ „Романија“.

Технички директор ШГ „Романија“ Бојан Чортан рекао је  да је соколачко газдинству ове године планирало да пошуми 47 хектара са 103.560 садница смрче, бијелог и црног бора, у прољећној и јесењој сезони.

„Пошумљавање у високим шумама је планирано на 11,92 хекатара, у ниским шумама три хектара, пошумљавање голети на 30 хекатара и попуњавање на 5,12 хекатара“, навео је Чортан.

Према његовим ријечима, пошумљавање се врши контејнерским садницама бијелог и црног бора и садницама смрче у нисула ролнама.

башевић је нагласио да пошумљавање врше радници газдинства, а помагали су им и ученици соколачког средњошколског центра који су долазили на праксу из ове струке.

Чортан је истакао да се прољећно пошумљавање изводи у свих пет производних Радних јединица газдинства „Романија“ и да се у некима пошумљава голет, а у некима врши попуњавање садницама, смрче, бијелог и црног бора.

На подручју Шумске управе Источни Стари Град, која д‌јелује у овиру Шумског газдинства „Романија“, радници врше попуњавање у високим шумама са 1.250 садница црног бора.

Вршилац дужности директора Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић рекао је протеклих дана новинарима да је планирана укупна вриједност пошумљавања у овој години 220.000 КМ.

Башевић је нагласио да пошумљавање, осим неопходног обнављања шуме као основног развојног ресурса на овом подручју, има огроман заначај за екосистеме, климатске промјене и нарушену равнотежу у природи.

Претходни текстКуповина уџбеника на четири рате
Сљедећи текстЦИК БиХ усвојила више подзаконских аката за провођење општих избора