Насловна Вијести Сјећање на страдање припадника ЈНА

Сјећање на страдање припадника ЈНА

45
0

У Источном Сарајеву и Сарајеву данас ће бити обиљежено 30 година од злочина паравојних муслиманских формација и радикалних исламистичких фаланги над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Овај догађај организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Према програму ове меморијалне манифестације под називом „Страдање припадника ЈНА у Сарајеву – Добровољачка улица“, у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву од 10.00 до 10.20 часова биће служен парастос за убијене припаднике ЈНА.

За 10.40 часова планиран је полазак аутобуса за Добровољачку улицу /данас Улица Хамдије Крешевљаковића/, а за 11.00 часова мирна шетња са цвијећем, док је повратак у Источно Сарајево предвиђен за 11.50 часова.

Програм ће бити реализован уз присуство највиших званичника Републике Српске, српских представника у заједничким институцијама БиХ, руководства градова и општина, чланова породица погинулих припадника ЈНА, преживјелих учесника, као и представника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Присуство је најавила делегација Народне скупштине Републике Српске коју ће чинити посланици Наташа Кулашинац, Љубиша Крунић и Александар Главаш, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Очекује се присуство и представника невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата, те градских и општинских удружења и грађана, најављено је из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници „Зелених беретки“ и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Тужилаштво БиХ подигло је недавно оптужницу за злочине над припадницима ЈНА почињене у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године.

Оптужница је подигнута против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка.

Истрага је настављена због сумње да је почињен ратни злочин, а одлуком је ван снаге стављена ранија наредба о обустављању истраге од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица, те је наређено поновно отварање истраге.

Политички представници институција Републике Српске већ годинама наглашавају да су главни кривци за трагичне догађаје у Добровољачкој улици чланови политичког врха тадашње Републике БиХ, али и паравојне муслиманске јединице у Сарајеву, попут „Зелених беретки“ и „Патриотске лиге“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођено 13 беба
Сљедећи текстПрофесионално информисање доприноси изградњи демократског друштва