Насловна Вијести Република Српска Срби из Подриња сутра на протесту за правду пред Судом БиХ

Срби из Подриња сутра на протесту за правду пред Судом БиХ

180
0

Испред зграде Суда БиХ у Сарајеву сутра ће, симболично у пет до 12.00 часова, бити одржан протест породица, несталих и погинулих Срба, жена жртава рата и логораша из средњег Подриња, потврдио је Срни предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић.

Он је прецизирао да аутобус са учесницима протеста креће из Сребренице у 7.30 часова.

„У Братунцу и Власеници укључиће се још аутобуса са незадовољним члановима удружења проистеклих из рата, чији су чланови породица убијени, мучени и масакрирани, међу којима су око половине били цивили од укупно 3.267 настрадалих“, истакао је Којић.

Он каже да ће ово бити други протест српских породица из средњег Подриња и потврдио да ће се оваква окупљања наставити све док не буду процесуирани најодговорнији и директни извршиоци бројних масовних и појединачних злочина над Србима са подручја Бирча и овог дијела Подриња.

„Прије свега, породице несталих и погинулих траже да Суд БиХ процесуира команданта бошњачких војних формација у Сребреници Насера Орића и његове најближе сараднике као налогодавце, али и директне починиоце злочина са осталим припадницима такозване Армије БиХ у Сребреници, о чему постоје докази, као и свједочења више Бошњака, непосредних учесника тих догађаја“, истакао је Којић.

Он је навео примјере свједочења посланика у Скупштини тадашње БиХ Ибрана Мустафића из Сребренице, који је у књизи „Планирани хаос“ описао шта се све дешавало и ко је наређивао, предводио и чинио злочине над Србима, али и неистомишљеницима из свог, бошњачког народа.

„О томе пише и пуковник из Сребренице Хусо Салиховић, те постоје свједочења бившег командира сребреничке полиције Хакије Мехољића, изјаве Фадиле Мујић о злочину у Кравици и одређеног броја учесника тих крвавих догађаја и злочина за које нико није одговарао ни 30 година од када су почињени. Са тим се никада нећемо помирити. Нећемо одустати од доказивања истине и правде, те тражења одговорности за оне који су убијали и мучили недужене српске цивиле-дјецу, жене, старце и болесне“, поручио је Којић.

Учесници протеста очекују подршка и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, као и Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, чији је директор Милорад Којић и приликом прошлог протеста био уз ове породице.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдржан поход на Велики Столац
Сљедећи текстНајмањи број ковид пацијената у овој години