Насловна Вијести Република Српска Српска може да рачуна на довољне количине брашна и пшенице из Србије

Српска може да рачуна на довољне количине брашна и пшенице из Србије

154
0

Република Српска може да рачуна на довољне количине брашна и пшенице, будући да значајне количине има и Србија, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У саопштењу се наводи да се на све то може рачунати уколико буде било потребно, без обзира на забрану извоза из Србије, те да је то договорио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић договорио са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Браниславом Недимовићем.

С обзиром на значајне количине брашна и пшенице коју има Србија, у Министарству кажу да грађани Републике Српске не треба да страхују да ће остати без брашна и пшенице, нити да праве непотребне залихе.

„Осим што можемо рачунати на помоћ Србије, у Републици Српској тек предстоји жетва пшенице, а количине које можемо произвести за своје потребе, без извоза, крећу се око 90 одсто наших потреба“, наводи се у саопштењу.

Из овог министарства подсјећају да је и предсједник Србије Александар Вучић најавио у више наврата да неће дозволити да Република Српска евентуално остане без брашна и пшенице.

Министарство позива увознике који преузимају жито и брашно из Србије, уколико би дошло до било каквих потешкоћа у трговини са Србијом, да се обрате Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

„Молимо грађане да не купују намирнице нерационално и у великим количинама јер на тај начин утичу на раст цијена тих намирница у малопродаји“, напомињу из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЦрна Гора: Од сутра без ковид потврде
Сљедећи текстНови рок за верификацију старе девизне штедње до 15. маја